Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

30 Mai 2019
Vizualizari: 986
Comentează add

Guvernul a modificat din nou astăzi controversata OUG 114, în ceea ce priveşte o nouă modalitate de calcul al capitalului social minim al fondurilor de pensii private.

Guvernul a modificat din nou Ordonanţa de Urgenţă 114

andrei-serban

Foto: Arhivă.

Guvernul a modificat din nou astăzi controversata Ordonanţă de Urgenţă 114, în ceea ce priveşte o nouă modalitate de calcul al capitalului social minim al fondurilor de pensii private.

O altă hotărâre luată astăzi de executiv se referă la introducerea în calculul ratelor la programele de împrumut cu garanţie guvernamentală a noului indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor. Andrei Şerban relatează de la Palatul Victoria.


Reporter: Ordonanța de urgență adoptată de guvern prevede ca fiecare administrator privat de pensii să majoreze capitalul social al unui fond de pensii cu aproximativ 10,7 milioane de euro, până la maxim un 19,4 milioane de euro.

A fost modificată și limita minimă a capitalului social pe care trebuie s-o aibă un administrator privat de pensii, și anume 4 milioane de euro în lei. Ordonanța de urgență a adăugat noi domenii în care administratorii privați de pensii pot să investească banii pe care îi gestionează ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici.


Eugen Teodorovici: Fondurile de pensii pot investi cu următoarele instrumente financiare: acțiuni și obligațiuni emise de societățile de proiect înființate în baza Ordonanței de Urgență numărul 39/2018, privind parteneriatul public-privat sau fonduri de investiții specializate în infrastructură. De asemenea, în valori mobiliare tranzacționate pe pieţe reglementate emise de societăți sau fonduri imobiliare și de asemenea în investiții private de capital sub forma acțiunilor și obligațiunilor la societăți sau sub forma participațiilor la fondurile de investiții private de capital în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.


Reporter: Guvernul a mai adoptat și o hotărâre prin care urmărește să reducă dobânda pe care o plătesc persoanele care au apelat la programele Prima Casă, Prima Mașină și Investește în Tine.

Dobânda se va calcula cu ajutorul indicelui de referință în locul ROBOR-ului.

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat că în felul acesta se reduce dobânda și va crește transparența modului de calcul a dobânzilor.


Etichete guvernoug 114eugen teodorovici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live