Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

20 Martie 2021
Vizualizari: 227
Comentează add

Planul Național pentru Redresare și Reziliență înseamnă, de fapt, o şansă concretă de dezvoltare și de reformă în România, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Guvernul a dezbătut în primă lectură PNRR

petruta-obrejan

Foto: gov.ro.

Guvernul a dezbătut în primă lectură PNRR, care urmează să fie supus aprobării executivului şi ulterior transmis Comisiei Europene pentru negociere - 30 de miliarde de euro au fost alocate de UE României, iar autorităţile de la Bucureşti au stabilit domeniile prioritare spre care vor merge aceşti bani: infrastructura rutieră şi feroviară, construirea de spitale noi, modernizarea şcolilor şi digitalizare.

Planul Național pentru Redresare și Reziliență înseamnă, de fapt, o şansă concretă de dezvoltare și de reformă în România, a declarat, la finalul ședinței de guvern, vicepremierul Dan Barna, precizând că programul are șase axe principale, cărora le sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro și care au în vedere, printre altele, tranziția verde, transformarea digitală, coeziunea socială, sănătatea, educația și un pilon dedicat politicilor pentru generațiile următoare.


Dan Barna: Vorbim la educație de peste 4,4 miliarde de euro pentru "România educată", pentru reducerea abandonului școlar. La partea de sănătate vorbim de 3,4 miliarde de euro, care cuprind și componenta de infrastructură, de spitale noi, dar și componenta de dezvoltare a accesului la servicii de sănătate corecte și de bună calitate. La transport vorbim, în acest moment, de o propunere, care va fi transmisă Comisiei, de 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde sunt pe ceea ce înseamnă infrastructura rutieră și alte 5 miliarde pe ceea ce înseamnă calea ferată și dezvoltarea infrastructurii feroviare. Partea de mediu, avem 6,8 miliarde de euro, de la managementul apei la componenta de păduri.


Potrivit vicepremierului, o alocare foarte importantă se va îndrepta, în urma negocierilor, spre autoritățile locale, și anume 4 miliarde de euro, bani necesari dezvoltării comunelor, orașelor sau municipiilor din România.


Social-democrații au reluat apelul lansat către Guvern, să vină în Parlament cu Planul Național de Reziliență și Redresare, pentru a detalia modul în care vor fi cheltuiți cei aproape 30 de miliarde de euro.

Ei susțin că un asemenea proiect strategic național trebuie dezbătut public cu sindicatele, patronatele, ONG-urile și partidele politice.

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a scris pe facebook că acest plan este birocratizat, nu are nicio viziune pentru România şi nu prezintă criteriile de selecţie ale proiectelor.

(RS)


Etichete guvernpnrrreforma(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live