Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

29 Martie 2019
Vizualizari: 939
Comentează add

Guvernul a aprobat modificările la Ordonanţa de Urgenţă 114, schimbând modul de calcul al indicelui Robor.

Guvernul a aprobat modificările la Ordonanţa de Urgenţă 114

radu-dobritoiu

Guvernul a aprobat modificările la Ordonanţa de Urgenţă 114, schimbând modul de calcul al indicelui Robor. Noul indice va fi calculat în funcţie de tranzacţiile interbancare realizate, şi nu pe baza estimărilor băncilor, aşa cum se întâmpla până acum. Totodată, executivul a menţinut plafonarea preţului la gaze şi energie electrică doar pentru consumatorii casnici. Petruţa Obrejan.

Reporter RRA: Scăderea costurilor, creditelor românilor, încurajarea economisirii prin acordarea unor dobânzi mai mari, dar şi creşterea numărului companiilor care vor primi de la bănci credite avantajoase reprezintă o prioritate pentru actualul executiv. Asfel, în formula de calcul privind dobânzile variabile din contractele de credit în lei, indicele Robor va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR, a explicat ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici: Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice de referinţă se aplică exclusiv creditelor nou acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client care are un împrumut în lei să facă sau nu o solicitare de refinanţare la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare instituţiile bancare spun în termen de maxim 60 de zile de la data solicitării formulate de clienţi.

Reporter: De asemenea, modificările au în vedere taxa anuală pe activele financiare datorate de instituţiile bancare. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august, a precizat la rândul său premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental, mă refer la societăţile nefinanciare şi gospodăriile populaţiei şi ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite.

Reporter: În ce priveşte Pilonul II de pensii, în urma consultărilor cu acţionarii şi administratorii de pensii private din România cu Ministerul Muncii şi ASF până la 31 mai 2019 se suspendă aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. 


Etichete ordonanta 114noul ROBORindice ROBOR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live