Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri locale 2020. Mesaje electorale Vineri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 August 2020
Vizualizari: 206
Comentează add

Demisia vine la o săptămână după explozia devastatoare care a distrus o mare parte a Beirutului, a ucis peste 160 de oameni şi a rănit alţi 6 mii.

Guvernul libanez urmează să demisioneze

radiojurnal

    Beirut după explozie, 5 August 5, 2020. Anwar AMRO / AFP

În Liban, Guvernul premierului Hassan Diab urmează să demisioneze în scurt timp. Demisia vine la o săptămână după explozia devastatoare care a distrus o mare parte a Beirutului, a ucis peste 160 de oameni şi a rănit alţi 6 mii.

Reporter: Luminiţa Apostol - În mai puţin de o jumătate de oră premierul libanez Hassan Diab va ţine un discurs televizat, în care va anunţa demisia guvernului pe care îl conduce de numai 7 luni. Intenţia demisiei a fost comunicată Agenţiei Reuters de ministrul sănătăţii.
 
Patru membri ai Cabinetului au demisionat deja de ieri şi până astăzi. Ultimul a fost ministrul finanţelor, în această după-amiază, chiar în timpul reuniunii Guvernului.
 
Înaintea lui îşi anunţaseră demisia ministrul mediului, cel al informaţiilor şi responsabila de la justiţie.
 
Sâmbătă, premierul Hassan Diab se arătase dispus să rămână în fruntea Guvernului două luni, timp în care forţele politice să se înţeleagă pentru organizarea de alegeri legislative anticipate.
 
Dar alegerile nu sunt printre revendicările oamenilor, care au ieşit în ultimele două zile în stradă şi au cerut plecarea de la putere a tuturor liderilor, pe care îi acuză de incompetenţă, nepăsare şi corupţie.
 
Libanul era deja într-o criză economică profundă, iar explozia produsă în portul capitalei Beirut, marţea trecută, a adâncit drama oamenilor şi falia dintre liderii politici şi propriul popor.
 
Populaţia libanează cere o anchetă internaţională independentă, dar ideea a fost respinsă de preşedintele Michel Aoun.
 
Explozia din portul capitalei libaneze s-a produs după ce un incediu s-a declanşat într-un depozit, unde erau stocate fără nicio măsură de precauţie aproape 3 mii de tone de azotat de amoniu.
 
Comunitatea internaţională, care s-a mobilizat ieri şi a adunat un ajutor de urgenţă de peste 250 de milioane de euro, a anunţat că banii vor ajunge direct la populaţia afectată, arătând, astfel, că nu mai are încredere în Guvernul libanez.
 
 
 

Etichete (II)Libanguverndemisie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live