Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gura lumii slobodă

Mesajele voastre pentru ediția din 08 octombrie.

Gura lumii slobodă

Articol de Florin Ionescu, 11 Octombrie 2011, 18:04

Întrebare SUPERfluă: termenul de cultură provine de la cult religios! Deci mai întâi cultura și apoicivilizația!

Religia are nevoie de mulți dobitoci și puțini culți, ca în politică de fapt (Sandu)

Cine citește Scriptura nu se poate să fie destrăbălat. (Dani din Deva)

Depinde de religie. O convingere religioasă corectă (nu aberații psiho-religioase) te "obligă" la
respect și dragoste pentru orice făptură, și atenție permanentă la propria viață. (Teodor - Alba Iulia)

Omul se roagă permanent, că tot timpul vrea ceva ce nu are. Problema e ce vrea, că mai mereu vrea aiureli, se învârte în cerc vicios. E o problemă de patimi și virtuți, de imanență și transcendență!

Religia îl pregătește pe om pentru a reface unitatea dintre el și divinitate. (George Gibescu, Burluși, Argeș)

Religia transformă oamenii într-o masă de oameni morali, mai mult sau mai puțin culți, asta depinde de fiecare dintre noi, iar cultura lipsită de moralitate poate deveni periculoasa. (V. Dumitrescu, Vâlcea)

Religiile lumii speculează ignoranța și inconștiența oamenilor! Dacă am fi conștienți cine suntem nu am mai avea atâția oameni implicați în atâtea conflicte religioase prostești! spunea Anthony de Mello. (Ionuț din Câmpina)

Eu chiar cred tare, în intimitate, și da, m-a făcut mai deșteaptă. Toți cei cu adevărati culți CRED, de ce să mai vrem fericirea dacă umilința și jertfa ne-o aduc sigur?!

Din păcate nu schimbă religia poporul pentru că sunt mulți care merg la biserică să vadă lumea că sunt și ei acolo iar când ies fac relele mai departe (nemaivorbind de înjurături). (St. Csokasi din Satu Mare)

Vă răspund cu un citat al Părintelui Arsenie Boca: "-Părinte, e adevărat că ne tragem din maimuță? -Nu, nu, dar către ea mergem!" fără credință în Dumnezeu (completarea mea). Genel Tudor-Slobozia

Astăzi creștinătatea este răstignită pe cruce, când dreptatea lui Dumnezeu se întoarce asupra noastra, a sosit vremea de plată căci în foc se lămurește aurul, iar oamenii cei plăcuți lui Dumnezeu, în cuptorul smereniei - Sirah 2-4. (Daniela din Arad)

Dumnezeu a fost "creat" de om și nu invers. (Emilian Istrate, Reșița)

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă! Cred că religia te poate ajuta privind cultura numai să aprofundezi perceptele religioase și să le aplici în viață. Noi oamenii ne gândim la Dumnezeu numai când dam de greu!!! (Constantin Ionașcu - Ciorani, Prahova)

Credința sfântă și adevărată în Dumnezeu respectată și împlinită cu sfințenie sigur că duce la înțelepciunea unui popor. Odată poporul înțelepțit poate cere de la Dumnezeu milă și îndurare asupra acestui pământ care își schimbă "vremurile" de la o zi la alta. (Dan Corocăescu din Verești)

Religia a ucis mai mulți oameni decât războaiele obișnuite. Pentru a dezvolta cultura ? Nu! (Adriana din Zam, Hunedoara)

Măi oameni buni! Dacă discutăm despre religie vă rog puneți o piesă psaltică. Rockul ăsta chiar nu-i la locul lui. (Viorel din Basarabia)

Ma dezamăgește calitatea voastră profesională. Înțeleg că dreptul la opinie al oricarui "dobitoc" needucat, dar nu înțeleg cum voi transmiteți pe un post radio respectat mesaje injurioase.

Religia, strîns legată de istorie. Deci = Cultura (Cristache Marin din Negoiești, Prahova)

Nu cred să existe o necesară relație între cultură și religie. Omul simplu, chiar analfabet, poate fi profund religios, în timp ce unul bine pregătit intelectual poate pune sub semnul întrebării divinitatea. Pot apărea și situații paradoxale. Cei care compuneau tribunalele Inchiziței nu erau bine pregătiți teologic și nu condamnau în numele credinței? Pe de altă parte, cu siguranță că cei mai puțin credincioși sunt chiar istoricii religiilor, pentru că - tocmai datorită cunoașterii atâtor sisteme teologice - ajung să nu mai creadă în niciunul. (Alexandru Ciubică, Târgu-Mures)

Dacă religia este impusă, atunci poporul se transformă într-o turmă, dacă este liber aleasă atunci se transformă într-un popor de fanatici. Nici o religie nu poate transforma un popor incult, în unul cult. În schimb invers se poate. (Costel din Galați)

Presupun că tema emisiunii se referă la îmbrățișarea religiei de către norod și nu religia ca putere în stat, alfel inchiziția spune totul. (Anca-București)

Religia are cultul ei. Acuma depinde de mase cum o-nțeleg. (Florin din Timiș)

Timpul este cea mai prețioasă valută, de aceea nu mai primiți mesaje elogioase. Acestea sunt subînțelese, odată ce suntem fani FLO-IO și implicit, RRA. (V. Dumitrescu, Vâlcea)

Religia este o formă de subjugare a omului de către om, dacă prea abuzezi de ea. Oamenii pot deveni mai culți din punct de vedere religios. În rest funcționează efectul de turmă. Apropo de Petre Țuțea. Ce este maimuța? O rușine pentru om. Ce este omul? O rușine pentru om (omenire). (Leu Florin din Brăila)

Poate cineva să oprească zorii să apară ori seara să coboare? Dar soarele să răsară? Își pot prelungi ateii viața? Au ei soluția pentru o viață veșnică? Nimeni nu poate mîntui decît Dumnezeu! Iar de Judecata Lui nu e scăpare! Dar omul e lăsat să aleagă liber! Dumnezeu e Dragoste! (Ionel din Cluj)

Dacă nu ar fi fost creștinismul oare noi am mai fi existat? (Ioniță Florin, Constanța)

Cine l-a condamnat la moarte pe Isus, armata sau preoții ? Sub acoperirea religiei au fost comise cele mai multe omoruri. (Florin din Suceava)

Fraților, citiți viețile a doi mari intelectuali, Serafim Rose (un american convertit la ortodoxie 1937-1982) și Sfântul Luca al Crimeei (chirurg 1866-1962). Sunt multe exemple de genul acesta. Iertați.

Religia înseamna cultură atunci când nu cazi în extreme și, mai ales, îi respecți și pe cei de altă confesiune. (Mariana - Drobeta)

Cultul religios înseamnă pentru trăitorii creștini istorie, pentru că cultura a apărut o dată cu diferitele confesiuni religioase din Biblie ( Israelul, poporul lui

Dumnezeu, Babilonul, apoi faraonii din Egipt, și celelalte monumente și legende legate de religie înseamnă cultură și istorie provenite din timp, toate formând diferite forme de civilizație și culte religioase în raport cu zonele geografice. (Crișu Severin, Galați)

România încă are cetățeni care au supraviețuit datorită credinței puternice (neclintite) în Dumnezeu. Dau doar două exemple: preot Iustin Pîrvu ca om de biserică și Dan Liciniu ca mare om de știință (trecut și el prin temniță). (Dan Corocăescu din Verești)

Credința în Dumnezeu e baza sufletului, dar a fi cult nu e neaparăt egal cu a fi religios. Există și oameni ce spun că țin de o anumită religie, dar nu au o cultură prea bogată din această cauză, precum pot exista și oameni CU ADEVARAT CREDINCIOȘI și cu o cultura bogată în același timp. DUMNEZEU E,ÎN PRIMUL RÂND,ÎN SUFLET. RELIGII SUNT MAI MULTE, cum sunt și oameni culți sau mai puțin culți. (Adina)

Religiile sunt ca doctrinele de partid. Unele ne lumineaza, altele nu . D-le Ionescu ! Apreciez studiul d - stra sociologic. Se desprinde următoarea întrebare: sunteți în ,,slujba'' noastră, a contribuabilor, sau a ,,lor '' ? ... (Constantin)

Inchiziția e treaba catolicilor și nu a noastră! Așa că nu creați confuzii! Iisus nu s-a întrupat de fraier, ci a lăsat un mesaj ortodox! A, cine vrea să se piardă pe drumuri întortocheate, se va înghemui pe sine însuși!

A evoluat atît de mult lumea în care trăim, încât ne punem întrebarea: există viată după moarte, dar Dumnezeu ? Nu este religia o formă de control a maselor ? Credem în Dumnezeu, dar nu credem în oamenii de știință, deși omul a ajuns pe Lună. Cum putem crede că în infinitatea Universului suntem unici? Religia repetă aceeași poveste în timp ce știința ne deschide noi orizonturi. (Babătă Costel din Bălășești, Galați)

Axiomă: Sinele care nu-și respectă Cauzalitatea degenerează!

Selecția a fost defectuoasă, iar premiile aranjate. (Gibescu)

Religia, credința și speranța sunt un sprijin permanent. Și vă sugerez o melodie deosebita: Because we believe, Andrea Bocelli. (Eleonora, Blaj)

Oare oamenii se tem de ADEVĂR? De ce oare? TEAMA DE ADEVĂR ESTE CUMVA INSTITUȚIONALIZATĂ? (Ionuț, Câmpina)

Mîntuitorul a spus: "fiți înțelepți ca șerpii și blînzi precum porumbeii."

Ce credeți despre reîncarnare? (Dorel din Bistrița)

Religia este cultura celor slabi iar cultura este religia celor puternici (Adriana din Zam, Hunedoara)

Măi fraților, se împlinesc 50 de ani de la înființarea trupei THE BEATLES și voi nimic! Au revoluționat muzica; se poate să nu amințiti de ei?
(Florin, Galați)

Domnule, unul e catolic, altul e reformat, alții pocăiți, oare câți Dumnezei sunt?

Adevărata religie este să cercetezi pe vaduve în necazurile lor și să te păzești neîntinat de lume.(epistola lui Iacov)--Ștefan din Lupeni

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:13

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:12

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 august 2018
CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:10

CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 4 - 10 august 2018
CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:09

CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018