Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu, Bruxelles

4 Martie 2014
Vizualizari: 1304
Comentează add

Europarlamentarul Norica Nicolai spune că statul trebuie să se implice în sprijinirea Grupurilor de Acţiune Locală în scopul dezvoltării satelor româneşti.

Grupurile de Acţiune Locală "au nevoie de sprijinul statului"

sorin-croitorescu-bruxelles

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai. Foto: Arhivă.

Europarlamentarul Norica Nicolai cere statului român să sprijine acţiunea Grupurilor de Acţiune Locală constituite după formula parteneriatului public-privat, în scopul dezvoltării satelor româneşti.

După o perioadă de consolidare instituţională, GAL-urile româneşti se află într-o etapă de cooperare şi transfer de cunoştinţe pentru a evita ineficienţa sau risipa de enegie.

Deşi s-au lansat mai târziu decât în alte ţări, în România sunt acum peste 160 de Grupuri de Acţiune Locală în zone precum sud-estul Crişanei, Ţara Oaşului, Lunca Prutului sau Dunărea de Jos.

Printre problemele cu care se confruntă se numără birocraţia şi lipsa de specialişti în elaborarea proiectelor, unde GAL-urile ar putea primi ajutor.

"Nu sunt numai proiecte de promovare a comuntăţii rurale, sunt proiecte de dezvoltare a comunităţilor.

"S-au creat mici ferme, s-au creat mici afaceri la nivelul dimensiunilor demografice ale comunităţii şi cred că asta este una din soluţiile care trebuie utilizate obligatoriu", spune Norica Nicolai.

"Forme eficiente" de asociere

Şi reprezentantul misiunii permanente a României la Uniunea Europeană, fostul secretar de stat la agricultură, Achim Irimescu, spune că aceste forme de asociere sunt deosebit de eficiente.

"Grupurile de Acţiune Locală au început să funcţioneze bine, şi-au demonstrat viabilitatea şi foarte important, se adresează unor beneficiari la nivel local care ajungeau mai greu la Ministerul Agriculturii", spune Achim Irimescu.

Cele peste 3.000 de proiecte trimise spre finanţare până la sfârşitul anului trecut, cu o valoare medie de circa 41.000 de euro, se referă la dezvoltarea fermelor, infrastructură, turism, servicii şi procesarea producţiei agricole.


Etichete Norica NicolaiparlamentEuropaacţiunesateficienţădezvoltareAchim Irimescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live