Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

30 Mai 2010
Vizualizari: 1990
Comentează add

UPDATE: Vameşii din vestul ţării blochează activitatea până la ora 16, prin grevă de solidaritate cu sindicaliştii din învăţământ, sănătate şi administraţie, nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de guvern.

Grevele se amplifică în România

sorin-motatu

Foto: Ioana Dogaru.

Vameşii din vestul ţării, din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi au intrat, luni, în grevă de solidaritate, care va dura până la ora 16.00, astfel că în acest interval orar nu va putea fi tranzitată graniţa de către cei care sunt vizaţi de un control vamal.

Liderul de sindicat din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Gabriel Paraschiv, a declarat corespondentului Mediafax, că toţi vameşii sunt în grevă, ei fiind prezenţi la lucru, dar sistând orice activitate vamală.

"Toate birourile vamale, cele de la Reşiţa, de la Timişoara, de la Arad, cele de pe graniţă au activitatea sistată în semn de protest. Este o grevă care va dura până la ora 16.00. În acest interval orar nu vor putea tranzita graniţa acele persoane sau autovehicule care sunt vizate de control vamal", a spus Gabriel Paraschiv.

Potrivit sursei citate, este blocată activitatea în vămile Jimbolia, Stamora-Moraviţa, Cenad, Porţile de Fier I şi Naidăş.

În Arad, angajaţii Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale au intrat în grevă de solidaritate, încetând lucrul.

Sunt afectaţi doar agenţii economici, întrucât nu se mai execută operaţiuni vamale la biroul din municipiul Arad.

Proteste ale pensionarilor la sediul guvernului


Aproximativ o sută de persoane protestează, luni, în faţa sediului Guvernului, în cadrul unei acţiuni organizate de pensionarii din Galaţi, aceştia venind la protest cu pancarte pe care sunt scrise mesaje împotriva guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

Pensionarii huiduie, fluieră şi flutură cupoanele de pensie pentru a arăta veniturile reduse pe care le au.

După protestul din Piaţa Victoriei, pensionarii se vor duce la Palatul Parlamentului, unde vor protesta pană la ora 16.00.

În paralel cu acţiunea de la Bucureşti, se derulează o alta la Galaţi.

Astfel, membri ai Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere organizează, luni, de la ora 9.00, un marş de protest pe cele mai importante străzi ale municipiului Galaţi.

Peste 200 de pensionari protestează în faţa Prefecturii Braşov, unde strigă lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, ei forţând intrarea în sediul instituţiei, transmite corespondentul Mediafax.

Oamenii sunt revoltaţi şi vor să intre în Prefectură, însă jandarmii şi poliţiştii au format un cordon în faţa intrării în instituţie.     

Pensionarii protestează şi huiduie în faţa Prefecturii din Iaşi.

Aproximativ 150 de pensionari protestează în faţa Palatului Administrativ din Iaşi în semn de nemulţumire faţă de decizia guvernului Boc de a le diminua pensiile.

Sindicaliştii din învăţământ, între grevă şi examenul de bacalaureat

Sindicaliştii din învaţământ, primii care au anunţat că fac grevă pe termen nelimitat din 31 iunie, mizau iniţial pe o participare consistentă la protest.

Luni este programată proba de limba străină din cadrul bacalaureatului, iar multe cadre didactice au ales să ia parte la aceasta.

În aceste condiţii, este greu de anticipat câţi angajaţi din învaţământ vor face grevă luni.

Solidare cu angajaţii din învăţământ, aproape 120.000 de cadre medicale întrerup lucrul între orele 7.00 si 15.00.

Protestul personalului medical nu va afecta rezolvarea urgenţelor din spitale, însă, în policlinici, medicii nu vor acorda consultaţii.

Tot luni, 10.000 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă intră în grevă pe perioadă nedeterminată.

În zilele de protest va fi asigurată asistenţa medicală de urgenţă, potrivit Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa".

Tot pe termen nelimitat intră în grevă, de luni, bugetarii din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Sindicaliştii spun că peste 100.000 de funcţionari publici vor fi în grevă, însă o parte dintre membrii de sindicat ai Federaţiei nu au semnat pentru acţiunea de protest.

Şi angajaţii din sistemul de penitenciare participă la grevă, doar paza închisorilor şi supravegherea deţinutilor vor funcţiona normal.

TAROM a anunţat efectuarea curselor în regim normal, iar sindicatele din CFR nu au decis deocamdată dacă vor intra sau nu în grevă în 2 iunie.

În Bucureşti, metroul şi vehiculele transportului public de suprafaţă circula normal luni.

Marţi, însă, angajaţii Metrorex vor opri lucrul între orele 4.00 si 16.00, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti va ieşi pe traseu cu aproximativ 85% dintre vehicule, în semn de solidaritate cu bugetarii.


Etichete grevăprotestmăsuriausteritateguvernsalarii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live