Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

9 Februarie 2012
Vizualizari: 1682
Comentează add

Liderii partidelor de coaliţie din Grecia s-au întâlnit, miercuri, cu premierul Lucas Papademos, pentru a discuta noul pachet de măsuri de austeritate, necesar pentru a accesa un nou împrumut de 130 de miliarde euro.

Grevă în Grecia împotriva noilor măsuri de austeritate

beatrice-braileanu

Premierul grec, Lucas Papademos (stânga) şi ministrul de finanţe Evangelos Venizelos. Foto: Reuters.

Principalele două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, au făcut apel joi la o grevă generală în zilele de vineri şi sâmbătă, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut, relatează AFP.

"Facem apel la o grevă generală vineri şi sâmbătă alături de sindicatul serviciilor publice", a declarat purtătorul de cuvânt al GSEE, confederaţie sindicală a sectorului privat, după o noapte de dezbateri ale celor trei partide ale coaliţiei de guvernare despre un nou plan de rigoare.
 
Marţi, peste 20.000 de persoane au manifestat la Atena şi Salonic în cadrul primei greve generale din anul 2012, cauzată de noul set de măsuri de rigoare care se preconizează a fi impuse Greciei.
 
Şefii celor trei partide guvernamentale, care au participat la reuniunea asupra planului de salvare a ţării, au convenit în noaptea de miercuri spre joi asupra  "tuturor punctelor planului cu excepţia unuia", potrivit unui comunicat al serviciilor primului ministru Lucas Papademos, care speră să finalizeze un acord cu aceştia înainte de reuniunea zonei euro, programată pentru seara zilei de joi la Bruxelles. 
 
Punctul de divergenţă se referă la "reducerea pensiilor", a precizat o sursă
guvernamentală pentru AFP.
 
În ciuda nemulţumirilor populaţiei, cei trei lideri ai partidelor de coaliţie sunt presaţi să accepte noi măsuri de austeritate, pentru ca statul grec să poată evita falimentul.
 
Fără acest nou ajutor, estimat ca fiind de peste 130 de miliarde de euro, Grecia se expune la o incapacitate de plată a datoriilor scadente pe 20 martie.
 
Ministrul Finanţelor, Evangelos Venizelos, speră că miniştrii finanţelor zonei euro vor lua o "decizie pozitivă" în privinţa noului plan de ajutorare, în condiţiile în care nu rămân decât "600 de milioane de euro" de economisit "dintre care 325 de milioane de euro vor fi obţinuţi prin scăderea pensiilor", conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Pantelis Kapsis.
 
Şomajul din Grecia a atins un nou nivel record
 
Noul pachet de măsuri de austeritate prevede, pe lângă reducerea pensiilor şi a salariului minim, disponibilizarea unui număr de 15.000 de bugetari, au anunţat autorităţile elene. 
 
Şomajul din Grecia a crescut la un nou nivel record, de 20,9%, în noiembrie, peste un milion de persoane, la o populaţie de 11 milioane, ca urmare a măsurilor de austeritate şi a recesiunii economice, a anunţat biroul de statistică de la Atena.
 
Numărul şomerilor a ajuns la 1,02  milioane, cu 48,7% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 14% mai mult comparativ cu octombrie.
 
Explozia şomajului a început din 2010, odată cu prăbuşirea ţării pe pieţele financiare şi măsurile de austeritate impuse de finanţatorii internaţionali.
 
"Rata şomajului s-a înrăutăţit mai rapid decât se anticipa, în timp ce numărul angajaţilor a continuat să scadă. Declinul persoanelor cu loc de muncă cu 9,4% în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, este şocant. Principalele motive sunt incertitudinea mai mare privind perspectivele economice, aşteptările pentru noi măsuri de austeritate şi o posibilă creştere a economiei gri", a declarat Nikos Magginas, de la Banca Naţională a Greciei.
 
Producţia industrială din Grecia a scăzut cu 11,3% în decembrie, după 7,8% în noiembrie, în timp ce producţia industriei prelucrătoare a consemnat o contracţie de 15,5%, a anunţat, de asemenea, biroul de statistică.

Etichete Greciaîmprumutmăsuri de austeritategrevă generală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live