Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

6 Decembrie 2019
Vizualizari: 937
Comentează add

Peste un milion şi jumătate de oameni au manifestat joi în întreaga Franţă, în prima zi a unei greve generale declanşate împotriva reformei sistemului de pensii.

Grevă generală în Franţa

florin-lepadatu

 Foto Thomas SAMSON / AFP

Peste un milion şi jumătate de oameni au manifestat joi în întreaga Franţă, în prima zi a unei greve generale declanşate împotriva reformei sistemului de pensii.

Estimarea aparţine sindicatelor, în timp ce autorităţile spun că participarea a fost mai redusă, de 800.000 de oameni.

În timpul demonstraţiilor din Paris au fost şi incidente.

Corespondenţă de la Paris, reporter Daniela Coman: "La Paris, manifestaţiile, care au început după amiază, într-o atmosferă energică, dar calmă, au degenerat în violenţe spre seară, poliţia fiind nevoită să intervină în mai multe rânduri cu gaze lacrimogene şi chiar să disperseze în forţă manifestanţii.

700 de extremişti de stânga, anticapitalişti, mulţi veniţi din alte ţări europene, au fost reperaţi printre manifestanţi.

Forţele de ordine au făcut zeci de arestări în toate oraşele unde au avut loc violenţe şi distrugeri.

Greva generală, care a paralizat toată ţara astăzi, va continua şi mâine aproape în aceeaşi formulă.

Cele mai afectate vor fi transporturile feroviare, locale şi cursele aeriene interne, precum şi şcolile.

La Paris, lucrătorii de la Societatea de Transport în Comun au anunţat că rămân în grevă până luni, inclusiv, iar sâmbătă, în mai multe oraşe, sunt anunţate noi manifestaţii.

Sindicatele refuză orice fel de dialog cu Guvernul înainte ca acesta să renunţe definitiv la proiectul său de-a înlocui sistemul de pensii în vigoare cu unul universal, bazat pe acumulare de puncte de-a lungul întregii cariere.

Ei se tem că va creşte vârsta de pensionare, că vor fi majorate contribuţiile la Fondul de pensii şi că noua formulă de calcul va duce la diminuarea veniturilor.

La rândul său, Guvernul nu face niciun gest că ar avea de gând să dea un pas înapoi, premierul Édouard Philippe urmând să prezinte public, săptămâna viitoare, cu mai multe detalii, întreaga arhitectură a proiectului său de reformă."


Etichete Franţagrevă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live