Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Bahor, Brăila

19 Ianuarie 2022
Vizualizari: 418
Comentează add

Personalul din învăţământ a fost astăzi în grevă de avertisment.

Grevă de avertisment a personalului din învăţământ

gina-bahor-braila

Realizator: Nicoleta Turcu - Personalul din învăţământ a fost astăzi în grevă de avertisment. Timp de două ore, de la 11:00 la 13:00, profesorii sindicalişti nu au făcut niciun fel de activitate didactică, dar şi-au supravegheat elevii aflaţi în şcoli. Greva de avertisment de astăzi a fost declanşată de membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de cei ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", iar principala nemulţumire a acestora se referă la salarizare şi subfinanţarea educaţiei. Corespondentul RRA din Brăila, Gina Bahor, i-a întrebat pe câţiva profesori ce anume reclamă.

Profesoară: Greva asta de avertisment nu cred că are nicio relevanţă. Sentimentul meu este că nu suntem uniți și nu avem curajul să ne cerem drepturile.
Profesor: Noi tot sperăm de ani de zile. Noi ne iubim această meserie, da, și eu și colegii mei. Sperăm că se va rezolva. Într-un final sperăm ca domnii guvernanţi să ne audă.
Reporter: Spun dascălii Şcolii Generale "Mihai Viteazul". Liderul Sindicatului Învățământ Brăila, Valeriu Partene, punctează.
Valeriu Partene: O singură cerință avem, în România legile să fie respectate. Mă refer acum la Legea educaţiei naţionale, care prevede o finanţare decentă pentru educaţie de 6% din PIB, or, noi ne aflăm astăzi la mai puțin de 3% din PIB. Şi mă refer la Legea salarizării unitare în sistem bugetar, ar fi trebuit să ne aflăm la nivelul salarizării prevăzut de lege pentru anul 2022 și nici până acum această lege pentru noi nu este aplicată. Când a apărut proiectul Ordonanței de Urgență cu înghețarea salariilor din sistemul de învățământ am reacționat imediat și, în sfârșit, am fost trecut la excepții. În loc de 16%, cât era prevăzut în lege, primin doar 4%. Nenorocirea maximă este aceea că acest 4% nu este pentru toți salariații din învățământ. 
Reporter: Liderul de sindicat reclamă și lipsa dialogului cu cei de la guvernare.
Valeriu Partene: De două săptămâni stăm în stradă ca să putem să stăm de vorbă cu premierul, cu ministrul de Finanțe, cu ministrul Muncii, cu ministrul nostru. Nu am reușit.


Etichete (ii)grevainvatamant

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live