Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

20 Decembrie 2013
Vizualizari: 3245
Comentează add

Patronatul din Industria de Morărit şi Panificaţie anunţă că a convins Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor să nu anuleze anumite reglementari legate de greutatea pâinii.

Greutatea pâinii rămâne reglementată

sergiu-stet

Foto: Arhivă

Patronatul din Industria de Morărit şi Panificaţie anunţă că a convins Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor să nu anuleze anumite reglementari legate de greutatea pâinii.

ANPC a emis un ordin care va intra în vigoare la jumatatea lunii ianuarie şi care dă posibilitatea producătorilor să vândă pâine la orice greutate, cu condiţia etichetării corecte, iar dacă ordinul a apărut deja în Monitorul Oficial, ANPC ar urma să modifice prevederile legate de greutatea pâinii. 

Ordinul ANPC elimină greutatea minimă de 300 de grame pentru o pâine produsă în România şi faptul că diversele cantităţi puse în vânzare pot creşte doar din 100 în 100 de grame, astfel încât diferenţa să fie mai uşor sesizabilă.

Adoptarea ordinului care elimină aceste limite a fost făcută la solicitarea Uniunii Europene, a declarat preşedintele ANPC, Bogdan Nica. 

"Pentru că erau foarte multe critici, România fiind singura ţară cu astfel de limite care pot fi interpretate ca o barieră comercială, noi am considerat că dacă se etichetează foarte corect la raft şi se specifică foarte clar gramajul şi există şi cântar în magazin, consumatorul are posibilitatea să verifice" spune Bogdan Nica. 

Restricţiile ar putea rămâne

Ordinul a fost emis şi publicat deja în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare de la data de 15 ianuarie.

În urma unor consultări cu reprezentanţii patronatului din industria de panificaţie, Rompan, conducerea ANPC s-a arătat dispusă să emită un nou ordin prin care să fie menţinute restricţiile privind gramajul la pâine.

Eliminarea acestora ar fi adus producătorii în situaţia din 2011 dinainte de introducerea restricţiilor, spune preşedintele Rompan, Aurel Popescu. 

"În piaţă apăruseră diverşi producători de pâine care astăzi vindeau pâinea cu 300 grame, mâine vindeau aceeaşi pâine la acelaşi preţ, dar cu un gramaj de 280 de grame, şi ajunsesem să facem pâine şi de 200 de grame care, hai să fim serioşi că nu mai este pâine. Din această cauză am solicitat Autorităţii de Protecţie a Consumatorului să se menţină aceste limite că sunt favorabile pentru consumatori" a mai spus Aurel Popescu.

Celelalte prevederi ale ordinului ANPC vor intra însă în vigoare de la 15 ianuarie. Acestea vizează condiţiile de depozitare, termenele de valabilitate şi o etichetare mult mai detaliată a compoziţiei fiecărui sortiment de pâine.


Etichete pâineRompamMonitorul OficialANPCgreutate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live