Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE (R) Marţi, 02 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

11 Aprilie 2018
Vizualizari: 714
Comentează add

Anumite aspecte ale reformei sistemului judiciar din România sunt de natură să îngrijoreze "Grupul statelor împotriva corupţiei" al Consiliului Europei, GRECO.

GRECO, îngrijorat de anumite aspecte ale reformei judiciare din România

radiojurnal

 Foto: coe.int/greco.

Anumite aspecte ale reformei sistemului judiciar din România sunt de natură să îngrijoreze "Grupul statelor împotriva corupţiei" al Consiliului Europei, GRECO, care a dat, astăzi, publicităţii un raport în acest sens.

GRECO cere, în primul rând, României să renunţe la crearea noii secţii speciale de procurori care să investigheze delictele din sistemul judiciar.

Raportul ia notă şi de ceea ce numeşte controversatul proces iniţiat în februarie anul acesta privind destituirea şefei DNA.

Totodată, GRECO reia recomandarea ca procedura de numire şi de revocare pentru majoritatea funcţiilor de procurori, altele decât cea de procuror-şef, să fie un procent transparent şi bazat pe criterii obiective, şi ca CSM-ului să i se acorde un rol mai puternic în această procedură.

Pe de altă parte, grupul critică şi amendamentele depuse la modificarea legislaţiei penale care ar fi în contradicţie cu unele angajamente internaţionale ale României, printre care Convenţia penală privind corupţia.

În plus, raportul critică o serie de proiecte legislative iniţiate de Senat care ar slăbi considerabil incriminarea diverselor infracţiuni legate de corupţie în Codul Penal.

Între acestea, excluderea abuzului în serviciu dintre faptele de corupţie, dacă pagubele produse sunt mai mici de 200.000 de euro.

GRECO invită România să prezinte, la următoarea sesiune plenară a Consiliului Europei din luna iunie, o actualizare a situaţiei reformelor propuse şi să se abţină până atunci de la adoptarea altor amendamente la legislaţia penală care i-ar submina capacităţile sale anticorupţie - se mai arată în raport.

Reprezentanţi  ai "Grupul statelor împotriva corupţiei" al Consiliului Europei au făcut mai multe vizite la Bucureşti, în ultimele luni, pentru a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anticorupţie., consideră GRECO.


Etichete GRECOreforma judiciararaportConsiliul Europeiingrijorare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live