Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Grecia și Bulgaria primesc bani pentru pagubele provocate de inundații

Comisia Europeană a alocat, joi, un ajutor de 16,2 milioane de euro Greciei şi Bulgariei pentru a acoperi din pagubele cauzate în acest an de dezastre naturale.

Articol de Gabriela Tătărău, 24 Iulie 2015, 09:06

Grecia s-a confruntat cu inundaţii, iar Bulgaria cu o iarnă severă.

Comisia a decis joi să acorde acest ajutor din Fondul de solidaritate al UE, care va acoperi o parte din costurile de urgenţă ale operaţiunilor de recuperare în urma dezastrelor suferite de Grecia şi Bulgaria în acest an.

Sumele vor ajuta şi la restabilirea infrastructurii în regiunile afectate. Grecia, care va primi 9,9 milioane de euro, a suferit de inundaţii răspândite, care au afectat cinci dintre regiunile sale.

De la începutul lunii februarie, râurile Evros şi Ardas s-au revărsat în Macedonia de Est şi Tracia. Inundaţiile din Bazinul Evros au afectat în special sectorul agricol, unde au fost inundate aproximativ 17.500 de hectare de teren.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

150 de kilometri de drumuri au fost avariate ca şi sistemele de aprovizionare cu apă şi canalizarea din multe clădiri. În aceeaşi perioadă, centrul şi vestul Greciei au fost afectate de evenimente similare.

Condiţiile meteorologice nefavorabile au declanşat căderi de tensiune, inundaţii şi alunecări de teren pe zone extinse. Au fost localităţi izolate şi oameni evacuaţi, iar peste 60% din reţeaua de drumuri din Epir a fost avariată.

Din acelaşi Fond de solidaritate Bulgaria va primi 6,3 milioane de euro, după ce s-a confruntat cu ploi grele, zăpadă, inundaţii şi alunecări de teren.

Au suferit daune considerabile: infrastructura publică, întreprinderile, locuinţele şi sectorul agricol. Sud-Estul Bulgariei a fost cel mai afectat.

Numai în Burgas au fost inundate peste 300 de clădiri. Alunecările de teren au distrus infrastructura, au rupt digurile iar apele s-au revărsat peste terenuri agricole şi păduri.

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a amintit că Fondul de solidaritate al UE este unul dintre cele mai puternice simboluri de solidaritate în momente de criză.

Multe dintre programele cofinanţate din Fondurile structurale şi de investiţii europene pentru perioada 2014 - 2020 au ca obiectiv investiţiile în prevenirea inundaţiilor şi atenuarea impactului schimbărilor climatice.