Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Iunie 2015
Vizualizari: 1151
Comentează add

Premierul Alexis Tsipras a declarat că vrea să consulte populaţia duminica viitoare în privinţa condiţiilor puse de creditori, pe care le-a calificat drept umilitoare.

Grecia, referendum pe tema acordului de împrumut

radiojurnal

Premierul grec Alexis Tsipras (stânga) și președintele CE, Jean Claude Juncker (dreapta). Foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu.

Parlamentul Greciei se reuneşte de urgenţă pentru a ratifica referendumul naţional asupra acordului de împrumut, anunţat azi-noapte de premierul Alexis Tsipras.

Şeful guvernului a spus într-un mesaj adresat naţiunii că vrea să consulte populaţia duminica viitoare în privinţa condiţiilor puse de creditori, pe care le-a calificat drept umilitoare.

Opoziţia l-a acuzat deja că fuge de responsabilitate şi i-a cerut demisia.

BBC notează că propunerea creditorilor internaţionali ar ajuta Grecia să evite intrarea în incapacitate de plată, cu preţul unor reforme care presupun reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice.

Grecia și Eurogrup, reuniune decisivă

Miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc astăzi pentru a încerca din nou să ajungă la un acord de asistenţă financiară pentru Grecia.

Azi-noapte, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea duminica viitoare a unui referendum pe tema documentului ce ar putea rezulta după şedinţa Eurogrupului.

Potrivit corespondentei noastre Monica Chihaia, discuţiile au loc după ce executivul elen a respins aseară oferta în valoare de 15,5 miliarde de euro făcută de creditorii internaţionali în schimbul angajamentului Greciei de a realiza reforme şi a iniţia tăieri bugetare.

Alexis Tsipras a spus ieri, la Bruxelles, că nu înţelege de ce FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană insistă să impună ţării sale măsuri.

"Principiile de bază ale Uniunii Europene au fost democraţia, solidaritatea, respectul reciproc. Ele nu au fost bazate pe şantaj şi ultimatumuri şi în special în aceste vremuri de criză nu trebuie să punem în pericol aceste principii", a spus Alexis Tsipras.

Dacă Atena şi creditorii săi internaţionali nu ajung la un acord înainte de expirarea actualului program de asistenţă financiară la 30 iunie, Grecia poate intra în incapacitate de plată şi chiar să iasă din zona euro.


Etichete GreciaAlexis TsiprasEurogrupFMIBCEParlamentreferendumdemisieincapacitate de plata

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live