Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

13 August 2020
Vizualizari: 431
Comentează add

Atena consideră prezența turcească în apele teritoriale elene şi cipriote o ameninţare pentru pacea și securitatea din Mediterana de Est.

Grecia „nu amenință, dar nici nu acceptă să fie amenințată și șantajată”

michaela-lambrinidou

  Foto: Arhivă

Şeful diplomației europene, Josep Borrell, a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară, prin videoconferință, a miniștrilor de externe din statele Uniunii Europene. Aceasta va fi consacrată alegerilor prezidențiale din Belarus, precum și relațiilor Greciei cu Turcia și situației din Liban.

Evoluțiile din Belarus, unde regimul reprimă manifestațiile împotriva realegerii contestate a președintelui Lukașenko, și tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt apreciate ca foarte serioase de Uniunea Europeană. În Grecia, în ultimele trei zile, Marina a fost plasată în stare de alertă, în urma recentelor activități turcești de explorare a zăcămintelor de gaze din Marea Egee, iar premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a subliniat azi într-un mesaj televizat că Grecia, o țară-pilon de stabilitate și pace în regiune, nu amenință, dar nici nu acceptă să fie amenințată și șantajată.

Pe fondul evenimentelor tensionate din Marea Egee din ultimele trei zile, ca urmare a prezenței turcești în platoul   continental al Greciei pentru prospecțiuni de hidrocarburi, ministrul de externe grec Nikos Dendias, a avut o întâlnire cu ambasadorul american la Atena, Geoffrey Pyatt, cu care a discutat situația din Marea Egee.

Diplomatul american a reafirmat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru un dialog greco-turc și angajamentul pentru dezvoltarea resurselor în cadrul gazoductului East Med, care promovează cooperarea și oferă fundament pentru securitatea energetică durabilă și prosperitatea economică a regiunii.

De asemenea, diplomatul american a subliniat că Statele Unite ale Americii, în principiu, încurajează toate statele să rezolve disputele legate de delimitarea frontierelor maritime, în conformitate cu dreptul internațional și maritim, evitând orice acţiuni care ar putea spori neîncrederea.

Nikos Dendias a solicitat convocarea extraordinară a Consiliului Afacerilor Externe a UE, în condițiile în care Atena consideră prezența turcească în apele teritoriale elene şi cipriote o ameninţare pentru pacea și securitatea din Mediterana de Est, reuniune ce se va desfășura sub formă de videoconferință vineri.

În contextul contactelor diplomatice ale Atenei din ultimele zile, ministrul grec l-a informat telefonic pe omologul israelian, Gabi Ashkenazi, despre situația creată de prezența turcească în apele teritoriale ale Greciei şi a avut astăzi o întâlnire cu ambasadorul Israelului la Atena, Yossi Amrani, care, ulterior, s-a întâlnit și cu ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos.

Yossi Amrani a transmis Atenei sprijinul deplin al statului Israel pentru dreptul ei de a-şi delimita zonele maritime, în conformitate cu dreptul internațional.

Ministrul elen de externe are programată, tot pentru vineri, o întâlnire cu omologul american Mike Pompeo la Viena.

În ultimele trei zile, Marina greacă a fost plasată în stare de alertă şi în pregătiri întărite, în urma recentelor activități turcești de explorare a zăcămintelor de gaze în Marea Egee și urmărește îndeaproape mișcările navei turceşti 'Oruc Reis' şi a flotilei de război turceşti care o escortează, fiind gata să intervină dacă turcii vor acţiona în concordanţă cu ameninţările lor şi vor începe operaţiunile de foraj, de explorare, în jurul coastelor insulelor Creta și Kastellorizo.

Premierul grec s-a adresat astăzi conaționalilor printr-un mesaj televizat și a subliniat că Grecia, o ţară-pilon de stabilitate şi pace în regiune, nu amenință, dar nici nu acceptă să fie amenințată și șantajată.

Este însă gata să stea la masa dialogului pentru a rezolva orice dispută în conformitate cu dreptul internațional și maritim.

La polul opus, Mevlut Ceavusoglu, ministrul de externe al Turciei, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că Ankara este gata să procedeze și la alte operațiuni de foraj în alte regiuni ale Mediteranei răsăritene, începând cu sfârșitul lunii august, când va elibera permise pentru efectuarea de noi cercetări și foraje în noi zone disputate cu Grecia.


Etichete (ii)greciaturciatensiuni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live