Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Grecia aplică normele UE ce sprijină cuplurile internaţionale

Grecia este cel de-al 16-lea stat membru care a aderat la normele Uniunii Europene ce sprijină cuplurile internaţionale.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 29 Ianuarie 2014, 11:25

Grecia s-a alăturat grupului de state europene care permit cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie să se aplice în cazul divorţului sau al separării.

Regulamentul oferă cuplurilor securitate juridică și să împiedice aşa-numitele fenomene de "prezentare precipitată la tribunal" și de "forum shopping" (căutarea instanţei celei mai favorabile în materie de divorţuri).

Totodată, se evită procedurile cu costuri mari, atât pe plan emoţional, cât și financiar.

Noile norme, în vigoare din iunie 2012, au urmat primei decizii a statelor membre ale Uniunii Europene de a continua integrarea prin procedura de "cooperare consolidată".

Aceasta a fost introdusă prin Tratatul de la Nisa în 2001, dar nu a fost utilizată până la al doilea mandat al lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene.

Audio: Grecia aplică normele UE ce sprijină cuplurile internaţionale.

În cazul normelor privind divorţul, această procedură a permis iniţial unui număr de 14 ţări să convină, în 2011, asupra unui regulament, acestui grup de ţări alăturându-i-se mai apoi Lituania, în 2012, şi acum Grecia.

“Este foarte încurajator să vedem că încă un stat se alătură formei de cooperare consolidată care ajută cuplurile internaţionale ce trec printr-un divorţ. Cum libera circulaţie a persoanelor le permite bărbaţilor şi femeilor din toată Europa să se întâlnească şi să se îndrăgostească, trebuie să asigurăm securitatea juridică în caz de divorţ”, a declarat comisarul european pentru justiţie, cetăţenie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding.

Potrivit Eurostat, în anul 2009 s-au înregistrat aproape 1 milion de divorţuri în Uniunea Europeană, iar normele la care ne referim au scopul de a veni în ajutorul cuplurilor de cetăţenii diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în ţări diferite sau al cuplurilor care locuiesc împreună într-o ţară diferită de ţara lor de origine și de a le feri de proceduri complicate, lungi și traumatizante.

România face parte din cele 16 ţări unde sunt în vigoare normele europene ce permit cuplurilor internaţionale să aleagă ţara a cărei legislaţie se aplică în cazul divorţului sau al separării lor de drept.

Alte state membre care vor să participe la mecanismul cooperării consolidate în domeniu pot solicita acest lucru în orice moment dar, conform Tratatului de la Lisabona, acestea trebuie să notifice mai întâi Consiliul şi Comisia asupra intenţiei lor.