Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Grecia a rambursat către BCE o datorie de 3,4 miliarde de euro

Plata datoriei către BCE a fost efectuată de autorităţile de la Atena după aprobarea, miercuri, de către miniştrii de Finanţe din zona euro, a noului program de asistenţă.

Grecia a rambursat către BCE o datorie de 3,4 miliarde de euro

Articol de Arina Petrovici, 21 August 2015, 11:00

Grecia a rambursat joi, către Banca Centrală Europeană, o datorie în valoare de 3,4 miliarde de euro – notează presa internaţională.

Miercuri, Comisia Europeană a semnat un memorandum de înţelegere cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate pe trei ani.

Plata datoriei către BCE a fost efectuată de autorităţile de la Atena după aprobarea, miercuri, de către miniştrii de Finanţe din zona euro, a noului program de asistenţă şi deblocarea unei prime tranşe de ajutor în valoare de 23 de miliarde de euro către Grecia.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Tot joi, Grecia a rambursat şi cele 7,16 miliarde de euro reprezentând un împrumut de urgenţă, acordat luna trecută, de partenerii din zona euro, împrumut care a permis autorităţilor de la Atena să-şi achite arieratele către FMI precum şi plata anterioară către BCE.

În cadrul Mecanismului European de Stabilitate – „zidul de protecţie” al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală – se vor putea aloca Greciei, în următorii trei ani, maximum 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să facă reformele menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea.

„Cu sprijinul programului, autorităţile elene au posibilitatea de a reinstitui încrederea reciprocă şi stabilitatea financiară – premise necesare pentru ca economia Greciei să se dezvolte din nou” – a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene, însărcinat cu moneda euro şi dialogul social, Valdis Dombrovskis.

„Acum, este important ca reformele convenite să fie urgent aplicate. În acest fel, Grecia va putea să devină din nou competitivă şi să asigure o creştere economică durabilă” – a mai spus Dombrovskis.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, consideră că „acordul asupra acestui program este o veste extraordinară atât pentru Grecia, cât şi pentru Uniunea Europeană şi creează condiţiile pentru accelerarea creşterii, pentru stabilitate, investiţii şi locuri de muncă”.

În completarea programului de ajustare şi pentru a-i da cele mai mari şanse de reuşită, la 15 iulie, Comisia a prezentat un Plan pentru locuri de muncă şi creştere economică pentru Grecia.

Vor fi puse la dispoziţie, până în 2020, aproximativ 35 de miliarde euro pentru investiţii în oameni şi în întreprinderi.

De asemenea, Comisia îşi pregăteşte oferta de asistenţă şi expertiză tehnică pentru procesul de elaborare şi monitorizare a reformelor, prin intermediul noului serviciu creat în acest sens, şi anume, Serviciul de Sprijin pentru Reformele Structurale.