Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

23 Martie 2012
Vizualizari: 3544
Comentează add

Sistemul american de navigare cu ajutorul sateliţilor, GPS, folosit de armata SUA, poate fi blocat cu uşurinţă de echipamente cumpărate pe internet, avertizează un oficial militar.

GPS-ul "poate fi bruiat prea uşor"

beatrice-braileanu

Foto: Arhivă

Generalul William Shelton, şeful forţelor spaţiale ale SUA, a estimat joi că principala ameninţare pentru funcţionarea sistemului american de navigare GPS, este blocarea semnalelor prin intermediul unor echipamente nu prea sofisticate, care pot fi achiziţionate uşor pe internet, potrivit Broadband Expert.

Sistemul de poziţionare globală, prescurtat GPS, este un sistem global de navigaţie cu ajotorul sateliţilor şi undelor radio.

Acest sistem, iniţiat şi realizat de către Pentagon, poate calcula poziţia exactă a unei persoane sau a unui obiect, dacă au ataşate receptoare GPS.

"Preocuparea noastră cea mai mare este legată de faptul că actualul GPS are un semnal slab, uşor de blocat", a spus William Shelton.

El a atras atenţia asupra faptului că este uşor să achiziţionezi de pe internet echipamente pentru blocarea semnalelor GPS.

"Vedem că infractorii blochează semnalele sistemului de navigare pentru a şterge urmele", a remarcat generalul William Shelton.

Instituţia este mai puţin preocupată de eventualele ameninţări privind distrugerea sau dezactivarea sistemului de sateliţi GPS cu ajutorul energiei cinetice sau cu alte mijloace de interferare, întrucât sistemul beneficiază de un număr mare de sateliţi.

Pentru a contracara posibilele încercări de blocare a semnalelor GPS, Pentagonul intenţionează să amplifice semnalul emis, a afirmat comandantul forţelor aerospaţiale americane.

Totodată, acesta a menţionat că sistemul de sateliţi de a treia generaţie va beneficia de o astfel de caracteristică tehnică.

În aceste condiţii, blocarea unui semnal GPS va necesita consumul "unei energii semnificative" ce va putea fi mai uşor detectată de armata SUA şi, prin urmare, pericolul va fi mai uşor de neutralizat, a mai arătat William Shelton.


Etichete GPSarmată SUAsistem de navigare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live