Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

27 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1394
Comentează add

Google a lansat o campanie pentru ca Parlamentul german să nu aprobe o lege care ar permite trusturilor media să ceară comisioane pentru linkurile afişate de serviciile de căutare.

Google încearcă să împiedice adoptarea unei legi în Germania

paul-poterasi

Google News.

Google a lansat marţi o campanie publică pentru ca Parlamentul din Germania să nu aprobe o lege care ar permite trusturilor media să ceară comisioane operatorilor de servicii de căutare pentru linkurile la articole din presă afişate de servicii precum Google News.

Financial Times, citat de Mediafax, susţine că gigantul american încearcă prin campania, numită "Protejaţi webul, găsiţi ce căutaţi", avertizează utilizatorii Google că această lege a copyrightului ar putea pune capăt accesului facil la informaţii pe web.

"Cerem tuturor utilizatorilor de Internet să apere accesul la o varietate de informaţii şi să protejeze căutările. Sperăm că Bundestagul va respinge proiectul", a declarat Stefan Tweraser, director la Google Germania.

Gigantul american speră ca utilizatorii să se implice aşa cum s-a întâmplat acum câteva luni, când o campanie uriaşă pe Internet împotriva unui acord comercial împotriva contrafacerilor a determinat parlamentele din întreaga lume să cedeze presiunii publice.

Iniţiativa neobişnuită a Google, de a recurge la o campanie publică, arată miza aflată în joc.

Proiectul de lege din Germania a atras atenţia guvernului francez, care speră ca trusturile media şi companiile de Internet să încheie un acord voluntar.

Parlamentarii din Italia şi-au exprimat la rândul lor interesul pentru această problemă.

În Germania, proiectul, care va intra în dezbateri joi, are rolul să dea celor care îşi publică articolele pe Internet mai mult control.

Germania încearcă să ajute trusturile media

Operatorii serviciilor de căutare vor fi obligaţi, potrivit acestei legi, să ceară acordul trusturilor media pentru afişarea linkurilor, fiind posibil ca ziarele să obţină în schimb comisioane.

Coaliţia de guvernământ din Germania speră ca aceste reguli, care ar putea intra în vigoare vara viitoare, să permită presei scrise să recupereze o parte din veniturile pierdute în favoarea Internetului.

Criticii proiectului avertizează asupra unor consecinţe grave.

"Majoritatea oamenilor nu au auzit de acest proiect, care poate afecta toţi utilizatorii de Internet din Germania", a arătat Stefan Tweraser, avertizând că această lege de copyright va însemna "mai puţină informaţie pentru utilizatori şi costuri mai mari pentru companii".

Directorii unor companii de Internet au sugerat că membrii coaliţiei de guvernământ au cedat presiunilor unor puteri media precum grupul Axel Springer, care publică influentul tabloid Bild.

Asociaţia trusturilor de ziare din Germania a arătat că veniturile acestor publicaţii au scăzut cu 20%, la 11 miliarde de euro pe an, în perioada 2000-2009, cititorii şi publicitatea migrând către Internet, presa liberă din Germania fiind astfel în pericol.


Etichete GoogleGermaniatrust mediaFinancial TimesvenituriInternetBild

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live