Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Alex Gröblacher

13 Octombrie 2010
Vizualizari: 1370
Comentează add

IT la inbox

Google a experimentat mașina care se conduce singură Google a experimentat mașina care se conduce singură - Conține audio Google a experimentat mașina care se conduce singură - Conține video

alex-groblacher
Viitorul pare din ce în ce mai aproape – Google a experimentat săptămâna trecută maşina care se conduce singură. 
 
Americanii nu sunt singurii care au intrat în cursa asta. Şi în Europa, echipe de cercetare au acelaşi obiectiv: să creeze automobilul care merge singur.    
 
De fapt europenii chiar le-au luat-o puţin înainte americanilor: o echipă de ingineri de la Polithenica din Braunschweig, Germania, a trimis în traficul urban o maşină dotată cu senzori, lasere şi echipament GPS. Maşina a dus la bun sfârşit un traseu impresionant în Braunschweig. Acelaşi lucru l-a făcut Google acasă în California. Din seria de vehicule trimise în trafic, unul singur a avut un accident minor, dar şi acela cauzat de un şofer în carne şi oase. 
 
Maşinile folosite de echipele din Germania şi Statele Unite în cadrul experimentelor funcţionează pe principii similare: pe capota maşinii este amplasat un senzor rotativ, care scanează mediul pe o rază de aproximativ 70 de metri şi produce o hartă tridimensională a împrejurimilor. Pe una dintre roţi se pune un senzor GPS, care indică poziţia maşinii pe harta tridimensională. În spatele parbrizului a fost montată o cameră video care identifică pietonii, bicicliştii şi detectează luminile semafoarelor, alertând softwareul de navigaţie. În plus, maşina mai are 4 radare: trei pe bara de protecţie din faţă şi unul pe cea din spate. Dotarea e completată cu un senzor de mişcare. Traseul este programat prin interfaţa GPS iar maşina poate fi programată să fie mai atentă sau să conducă mai agresiv. 
 
Riscul era minim, pentru că la bordul fiecărei maşini se afla un şofer, care ar fi putut interveni în caz de urgenţă, şi un tehnician pentru monitorizarea sistemului de navigaţie. Deşi acţiunea a fost un succes, după cum relatează The New York Times, Google nu are vreun plan concret de comercializare a soluţiei.
 

Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live