Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma
În lume 29 Martie 2024, 11:15

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat aseară picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează...

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma
"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"
În lume 29 Martie 2024, 11:05

"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"

FOREIGN POLICY: Europa ar face bine să fie pregătită.

"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"
Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei
În lume 29 Martie 2024, 08:32

Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei

Mai multe explozii s-au auzit vineri dimineaţă, 29 martie, în regiunea vest-ucraineană Ivano-Frankivsk. Congorm...

Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei
Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
În lume 29 Martie 2024, 07:44

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american

Programul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congresul SUA încă de anul trecut.

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
În lume 28 Martie 2024, 19:32

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui

Papa Francisc oficiază liturghia într-o închisoare de femei din Roma.

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
În lume 28 Martie 2024, 17:28

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană

Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră este pe locul al doilea, dupa Bulgaria, în timp ce în alte state europene costul...

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
În lume 28 Martie 2024, 16:22

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean

Planul guvernelor Ucrainei şi Poloniei, de deblocare a graniţei este pus în aplicare, deşi "nu atât de repede pe cât ne-am...

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"
În lume 28 Martie 2024, 12:33

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că avioanele de luptă F-16, furnizate de aliaţii din afara ţării,...

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"