Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ghidul Erasmus plus, noul program al Uniunii Europene

Solicitările pentru finanțare în cadrul Erasmus plus, noul program al Uniunii Europene, pot fi depuse online de la sfârșitul lunii ianuarie.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 17 Decembrie 2013, 10:30

Organizațiile interesate de Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport, au la dispoziție informații detaliate despre modalitățile de finanțare.

Noul ghid al programului este disponibil de câteva zile.

Programul Erasmus plus, valabil pentru următorii 7 ani, combină toate schemele de finanțare actuale ale Uniunii Europene pentru educație, formare profesională și tineret, inclusiv Programul de învățare pe tot parcursul vieții, programul „Tineretul în acțiune” și cinci programe de cooperare internațională .

Erasmus plus conține, pentru prima dată, și măsuri în favoarea sportului.

Solicitările pentru finanțare pot fi depuse online de la sfârșitul lunii ianuarie, însă pînă atunci ghidul oferă informații referitoare la obiective și priorități, la oportunitățile de finanțare, inclusiv informații tehnice privind cererile de grant și procesul de selecție.

Audio: Erasmus plus conține, pentru prima dată, și măsuri în favoarea sportului.

Anul viitor vor fi disponibile fonduri în valoare de 1,8 miliarde euro pentru promovarea oportunităților de mobilitate deschise studenților, stagiarilor și cadrelor didactice, dar și pentru crearea sau consolidarea parteneriatelor între instituțiile și organizațiile din domeniul învățământului, formării profesionale și tineretului, pe de o parte, și operatorii economici, pe de altă parte.

Pe lângă universități și instituții de formare profesională, vor beneficia de finanțare, pentru prima dată, noi parteneriate inovatoare.

Ghidul Erasmus Plus

Așa-numitele „Alianțe ale cunoașterii” și „Alianțe ale competențelor sectoriale” vor permite instituțiilor de învățământ superior, furnizorilor de formare profesională și întreprinderilor să promoveze inovarea și spiritul antreprenorial și să dezvolte noi programe de învățământ și noi calificări pentru a atenua problema deficitului de competențe.

În domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte transnaționale care susțin sportul de masă și care abordează provocări transfrontaliere precum „aranjarea” meciurilor, dopajul, violența și rasismul.

Erasmus+ apare într-un moment în care aproape șase milioane de tineri din Uniunea Europeană sunt șomeri.

În același timp, există peste 2 milioane de locuri de muncă vacante, iar o treime dintre angajatori declară că întâmpină dificultăți în angajarea de personal cu competențele necesare. Erasmus+, cu un buget de 14,7 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, va aborda problema acestui deficit oferind oportunități de studiu, formare profesională, de a acumula experiență profesională sau de a participa la acțiuni de voluntariat în străinătate.

Factoid: Around 2 million students will receive higher education benefits with #ErasmusPlus Get all the details here: http://t.co/viFxPqAtkq

— Erasmus+ (@EUErasmusPlus) December 13, 2013