Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

29 Septembrie 2021
Vizualizari: 2789
Comentează add

Gheorghe Palcu, realizator la Radio România și TVR, interpret de muzică populară, a incetat din viață marți la vârsta de 78 de ani.

Gheorghe Palcu a încetat din viață Gheorghe Palcu a încetat din viață - Conține video

radio-romania-actualitati

Gheorghe Palcu: Foto: Arhiva personală a familiei.

Gheorghe Palcu, realizator la Radio România și TVR, interpret de muzică populară, a incetat din viata marți , 28 septembrie 2021.

A lucrat ca realizator la Departamentul Folclor in cadrul Redactiei Muzicale in SRR. A lucrat si ca realizator la Radio Vacanta, apoi realizator in TVR.

Născut în comuna Band, Judeţul Mureş, la 29 noiembrie 1942, Gheorghe Palcu urmează Şcoala populară de Artă – Secţiile canto şi mandolină şi Conservatorul  „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – Secţia pedagogie-dirijat, compoziţie (1964-1969). Un an a fost profesor de muzică la Şcoala generală nr. 39 din Bucureşti, iar apoi, în perioada 1970-2006 (până la pensionare), a ocupat funcţiile de redactor şi realizator în Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. La Radiodifuziune a realizat o varietate de cicluri de emisiuni. Deasemenea, la TVR a conceput si produs emisiuni originale foarte bine cotate in sondajele de audienţă.

A realizat culegeri de folclor în Bucovina, Maramureş, Bihor, nordul Olteniei, în Câmpia Transilvană, pe urmele lui Béla Bartók şi Constantin Brăiloiu.

Ca interpret, i s-au editat CD-urile “Săracă inimă bună”, “Peste Mureş, peste tău” (In memoriam Pavel Tornea), “Dor de ţară” , “The Best of” si  dublul CD de romanţe “Te-am regăsit într-o romanţă”.
În perioada 2015-2021 i-au apărut volumele de poezii “Şi muzica şi versul”, “Caut cuvântul”, “Semănături pe o foaie de hârtie”, “Odă poeziei” (2021). Selecţii din poeziile sale au fost publicate în Antologia lirică “Carmen” (2017) şi Antologiile “Condeieri de secol XXI – triumful timpului prin scris” (2020), “Scriitori români contemporani din întreaga lume” (2020) şi “Din dor de Eminescu” (2021), precum şi în revista “Cervantes” (2021).

Pentru activitatea sa profesională de excepţie i s-au decernat numeroase premii şi diplome. Din anul 2020 este membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe.


(RS)
 


Etichete exclusiv onlinegheorghe palcurealizatorradiotvrmuzica popularainterpret(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live