Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gheorghe Bunea Stancu, trimis în judecată

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru conflict de interese şi cinci infracţiuni de abuz în serviciu.

Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 02 Octombrie 2014, 13:27

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru conflict de interese şi cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, în acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi 18 inculpaţi - persoane şi societăţi comerciale.

DNA precizează că au fost trimişi în judecată pentru fapte similare Florin Mija, vicepreşedinte suspendat al CJ Brăila, aflat în arest la domiciliu, Nicolae Moisiu, şef Serviciu Achiziţii Publice în CJ Brăila, aflat sub control judiciar, Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Cezar Mocanu, Ionel Puşcă, Lenuţa Roşioru, funcţionari, Ionică Popescu, consilier la Biroul de Achiziţii Publice, Mircea Bădescu şi Lucian Buzuleac, consilieri superiori, Nicu Sava, economist, societăţile Tancrad, Concivia şi Tancrad Construct, Cătălin Stăncic şi Vasile Soare, administratori ai firmelor, şi Rodica Ştefan, contabil-şef în cadrul Primăriei com. Vădeni.

"Descalificări discriminatorii"

Potrivit DNA, în perioada 16 iulie 2009 - 4 august 2010, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a aprobat şi a avizat documentaţia în procedurile de achiziţii publice organizate de instituţia pe care o conduce, finalizate cu încheierea a şase contracte, deşi a cunoscut faptul că firmele care au oferit preţurile cele mai mici (criteriul principal de atribuire) au fost descalificate prin interpretarea discriminatorie a condiţiilor tehnice sau financiare.

“Aceasta, în scopul vădit de a atribui lucrările respective firmelor agreate, şi anume Tancrad, Concivia şi Tancrad Construct, determinând, prin încălcarea atribuţiilor ce-i reveneau în calitate de preşedinte al CJ Brăila şi de ordonator principal de credite, privitor la folosirea şi gestionarea eficientă a fondurilor publice, alături de alţi funcţionari din subordinea sa (membrii comisiei de evaluare a ofertelor), producerea unui prejudiciu în valoare totală de aproximativ trei milioane lei la bugetul CJ Brăila şi vătămarea intereselor legitime ale participanţilor descalificaţi în mod discriminatoriu din procedurile de achiziţii publice la care au participat”, se arată în comunicatul DNA.

Sursa citată mai precizează că acele contracte aveau ca obiect efectuarea unor lucrări de asfaltare drumuri - Tancrad şi Tancrad Construct, şi reamenajare/ reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - Concivia.

"Prejudiciu de peste 1,3 milioane lei"

Documentaţia aprobată şi avizată de preşedintele CJ Brăila consta, se mai precizează în comunicatul DNA, în notele justificative şi referatele de necesitate în procedurile de achiziţii, precum şi rapoartele aferente acestor proceduri. “SC Concivia SA Brăila, una dintre beneficiarele contractelor din bani publici atribuite de CJ Brăila , este administrată de către Vasile Soare.

Acţionar majoritar la această firmă este SC Bursagrirom SA Brăila, care la rândul său îl are ca acţionar majoritar pe Gheorghe Bunea Stancu, condiţii în care acesta din urmă are o participare indirectă la capitalul SC Concivia şi fiind deci persoană afiliată la aceasta.

În aceste condiţii, Gheorghe Bunea Stancu a îndeplinit mai multe acte în cadrul procedurilor şi a luat decizii prin care s-au obţinut în mod direct foloase patrimoniale în valoare totală de peste 1,3 milioane lei de către SC Concivia, societate de la care beneficiază în continuare de foloase”, susţin anchetatorii.

DNA menţionează că, în calitate de membri ai comisiilor de evaluare a ofertelor depuse în procedurile de achiziţii publice aferente contractelor sus-menţionate, inculpaţii Mija, Moisiu, Ghenea, Dumitraşcu, Popescu, Mocanu, Puşcă, Bădescu, Buzuleac, Sava şi Roşioru au dispus cu intenţie descalificarea unor agenţi economici înscrişi la proceduri, prin declararea ofertelor depuse ca neconforme şi inacceptabile, încălcând astfel principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică, cu scopul vădit de a fi declarate câştigătoare doar cele trei firme agreate.

Sursa citată mai precizează că inculpaţii Vasile şi Stăncic au determinat funcţionarii din CJ Brăila membri ai comisiilor de evaluare a ofertelor să declare câştigătoare ofertele propuse de firmele administrate de aceştia în procedurile de achiziţii publice finalizate cu încheierea contractelor.

Aceasta, ca urmare a descalificării discriminatorie a societăţilor comerciale înscrise în procedurile achiziţiilor publice anterior menţionate, prin încălcarea principiilor care stau la baza atribuirii contractului de achiziţie publică.

"6 contracte pentru trei firme favorizate"

Inculpatul Soare a declarat că, pentru rezolvarea problemelor care priveau administrarea, în mod direct, a SC Concivia, acesta se consulta cu Gheorghe Bunea Stancu, fapt care se petrecea încă din 2003.

Inculpatul Stăncic a depus la CJ Brăila, la 20 octombrie 2009, un certificat fiscal eliberat de Primăria comunei Vădeni prin care se atesta, în mod nereal, că a fost emis pentru SC Tancrad, în scopul dovedirii îndeplinirii condiţiilor minime de calificare impuse în procedura de achiziţie publică finalizată ulterior cu încheierea unuia dintre contractele care fac obiectul acestui dosar.

Certificatul fiscal a fost întocmit şi eliberat de inculpata Ştefan, în septembrie 2009”, mai spun procurorii.

Cele şase contracte la atribuirea cărora au fost favorizate cele trei firme agreate de reprezentanţii CJ Brăila se referă la: 'Lucrări de întreţinere curentă, pe timp de iarnă, a drumurilor judeţene, 2009-2010, Lotul II'; 'Servicii de expertiză tehnică, DALI, PT, DE, CS şi lucrări de reparare şi amenajare imobil situat în Şoseaua Buzăului nr. 3A, Brăila'; 'Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul 'Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila - SIMS 3508'; 'Lucrări suplimentare specifice pentru realizarea, amenajarea şi modernizarea spaţiilor medicale din proiectul 'Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila'; 'Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila - SIMS 3509'; 'Lucrări suplimentare în proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila'.

“Modul în care au fost organizate licitaţiile şi în care s-au derulat procedurile de achiziţie publică, în perioada 2009-2011, a condus ca, în prezent, Tancrad, Concivia şi Tancrad Construct să deţină monopolul lucrărilor licitate (în sens comun) de CJ Brăila, fiind practic singurele firme care participă şi câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean”, se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului, şi anume, ale inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija, Nicolae Moisiu, Ionică Popescu, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Georgel Ghenea, Vasile Soare şi ale celor trei firme.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea, instanţă competentă să judece cauza în fond.

DNA solicită din nou arestarea lui Gheorghe Bunea Stancu
România 21 August 2014, 13:19

DNA solicită din nou arestarea lui Gheorghe Bunea Stancu

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila a luat legătura cu unul dintre suspecţii din dosar deşi avea...

DNA solicită din nou arestarea lui Gheorghe Bunea Stancu
Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
România 19 Aprilie 2024, 23:38

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş

La altitudini mai mici, pericolul este redus, de gradul întâi.

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele