Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gestionarea eficientă şi durabilă a deşeurilor solide

La Atena, a început, joi, Conferinţa internaţională pentru gestionarea eficientă şi durabilă a deşeurilor solide.

Gestionarea eficientă şi durabilă a deşeurilor solide
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Iunie 2014, 14:48

Gestionarea deșeurilor înseamnă educația populaţiei cu privire la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea materialelor rezultate din activități umane, dar şi prevenirea ca acestea să ajungă în mediul natural, pentru a reduce, astfel, efectul lor asupra sănătății oamenilor şi a mediului.

Alt scop al gestionării deșeurilor este economisirea de resurse naturale, prin reutilizarea părților recuperabile.

Conform statisticilor şi studiilor, cantităţile de deşeuri generate, în fiecare ţară, şi nivelul acestora pe cap de locuitor sunt legate de gradul de dezvoltare şi urbanizare, de specificul şi structura consumului, de nivelul veniturilor şi de tipul de viaţă al populaţiei.

Audio: Gestionarea eficientă şi durabilă a deşeurilor solide.

În acelaşi timp, nivelul de dezvoltare şi civilizaţie al fiecărei societăţi influenţează major activitatea de protecţie a mediului înconjurător împotriva poluării cu deşeuri.

Potrivit ultimului raport Eurostat, care conţine datele din 2012, statele din Uniune au generat, în medie, 492 kg deşeuri municipale pe persoană, dintre care 42 la sută au fost reciclate sau transformate în compost, iar restul au ajuns în natură.

Pe primele locuri, cu peste 60 la sută din deşeuri reciclate, se află Germania şi Austria, însă România se află pe ultimul loc, cu doar 1 la sută. Potrivit directivelor europene, fiecare ţară trebuie să-şi crească nivelul de reciclare până în 2020.

Astfel, România ar trebui să ajungă, în 6 ani, să recicleze 50 la sută din deşeurile pe care le produce.

Conferinţa, care se desfăşoară timp de trei zile în capitala Greciei, ţară care deţine, în prezent, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, promovează şi eforturile Comisiei pentru o gestionare cât mai corectă şi eficientă a deşeurilor solide.

Obiectivul principal al Conferinţei de la Atena este de a stimula interesul atât al oamenilor de ştiinţă cât şi al cetăţenilor şi de a-i informa despre ultimele descoperiri în materie de gestionare a deşeurilor solide.