Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

26 Octombrie 2021
Vizualizari: 176
Comentează add

În Germania, ministrul federal al sănătății consideră că starea de urgenţă poate fi încheiată.

Germania: Starea de urgenţă „ar putea fi încheiată”

vlad-draghicescu-bonn

Munchen, Germania, în timpul stării de urgență declarată în urma pandemiei de Covid-19. Foto: Arhivă/ Ionut Iamandi

Agenda globală - Realizator: Simina Botar - În Germania, ministrul federal al sănătății, conservatorul Jens Spahn, a reiterat oportunitatea încetării așa-anumitei situații epidemice de amploare națională, adică a stării de urgență. Starea de urgență instituită de Bundestag poate fi încheiată dat fiind că 4 din 5 adulți sunt vaccinați, a spus oficialul german duminică, la ZDF. Vlad Drăghicescu ne spune mai multe:

Reporter: Institutul 'Robert Koch' a raportat duminică 106,3 infecții la 100.000 de locuitori într-o săptămână, fiind pentru prima dată din luna mai când Germania înregistrează o incidență din trei cifre. Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn, a ţinut să sublinieze că încetarea situației epidemice de amploare națională, starea de urgență, nu înseamnă și sfârșitul pandemiei.  

"Avem nevoie de măsuri de precauție în continuare, în toamnă și iarnă, în special de regula 3G, adică acces în anumite stabilimente doar pentru persoanele vaccinate, vindecate și testate, de purtarea măștilor medicale, de distanțare în autobuze, trenuri și în magazine'' - a spus politicianul creștin-democrat. Acesta a mai subliniat că, prin modificarea legii de prevenire a infecțiilor, landurile și responsabilii locali pot impune astfel de măsuri fără a fi nevoie de starea de urgență. "Susțin în mod expres acest lucru', a mai spus Spahn, potrivit căruia trebuie aplicate măsuri speciale de protecție în școli și în azilurile de vârstnici. "Nu am revenit în totalitate la o situație ca înainte de pandemie. Ne aflăm acum într-o stare de precauție special", a mai spus ministrul.

La sfârșitul lunii august, Bundestagul a prelungit cu încă trei luni situația epidemică de anvergură națională, care va expira automat la sfârșitul lui noiembrie dacă nu va fi prelungită din nou de către parlament. În conformitate cu actuala lege privind protecția împotriva infecțiilor, starea de urgență constituie baza ordonanțelor privind măsurile de combatere a infecțiilor: portul obligatoriu al măștilor, distanțarea, limitare a contactelor între persoane sau achiziționarea de vaccinuri. Argumentând că landurile trebuie să poată reacționa optim la numărul în creștere al infecțiilor cu coronavirus, Partidul Social Democrat, formațiune care foarte probabil va conduce viitoarea coaliție de guvernare tripartită la Berlin alături de ecologiști și liberali, a anunțat astăzi că urmărește stabilirea unui nou fundament juridic pentru restricţiile menționate mai sus. În sensul acesta SPD poartă discuții cu posibilii partenerii de coaliție în vederea modificării Legii de prevenire a infecțiilor, a explicat liderul grupul parlamentar al SPD, Rolf Mützenich. În plus, controversate lege privind protecția împotriva infecțiilor ar urma să fie modificată și la alte capitole în actuala perioadă legislativă, pandemia arătând, potrivit lui Mützenich, că legea are nevoie de îmbunătățiri.

Propunerea ministrului federal al Sănătății, Jens Spahn, de a elimina treptat situația epidemică de amploare națională a stârnit diferite ecouri, mai multe asociații medicale salutând inițiativa. Şeful Asociației naționale a Medicilor din sistemul public de Asigurări de Sănătate, Andreas Gassen, a calificate drept logic anunțul lui Spahn. 

"La finele lunii noiembrie pot fi abandonate restricțiile. Este necesar un timp de așteptare de șase, șapte săptămâni pentru ca mai multe persoane să se poate vaccina', a spus Gassen, care pledează de mai mult timp pentru o zi a Libertății.
Directorul general al Asociației Spitalelor Germane, Gerald Gass, afirmă că nu se așteaptă ca numărul pacienților cu COVID din spitale să fie la fel de mare în toamnă și iarnă ca anul trecut. Şeful Asociaţiei Medicale germane Klaus Reinhardt, a amintit la rândul său că majoritatea persoanelor din grupurile de populație cele mai vulnerabile au fost vaccinate și că situația din spitale este stabilă. Acesta consideră că este corect "'să avem o dezbatere despre când și cum putem pune capăt restricțiilor asupra vieții publice. Chiar dacă numărul de infecții va crește în toamnă și iarnă, în clipa de față nu există nici un motiv de panică", şi-a exprimat convingerea Klaus Reinhardt.


Etichete (ii)germaniaurgentaincheiere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live