Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Germania și Franța vor o cooperare militară europeană mai strânsă

În calcul este luată şi ipoteza creării unui fond comun de apărare, după cum anunţă oficiali europeni, citatți de Reuters.

Germania și Franța vor o cooperare  militară europeană mai strânsă

Articol de Mihaela Mihai, 07 Iunie 2016, 10:13

Germania și Franța sunt pregătite să relanseze ideea unei cooperări militare europene mai strânse.

În calcul este luată şi ipoteza creării unui fond comun de apărare, după cum anunţă oficiali europeni, citaţi de Reuters.

Ideea celor două ţări are un susţinător puternic în persoana şefei diplomației europene.

Federica Mogherini se pregăteşte, de altfel, după cum scrie agenţia Reuters, să le propună liderilor statelor membre ale Uniunii, la summitul de sfârşitul lunii de la Bruxelles, să-şi dea acordul pentru o cooperare mai strânsă în domeniul militar.

Integrarea europeană în acest domeniu i-ar permite Uniunii să aibă o influenţă la fel de mare ca cea a Statelor Unite, este argumentul şefei diplomaţiei europene.

AUDIO: Europa la zi.

Alţi susținători ai ideii spun că o cooperare mai strânsă între aliații europeni este necesară mai ales pentru a reduce costurile sistemelor și programelor de apărare, într-o perioadă în care sunt necesare investiții sporite în tehnologia militară.
''Obiectivul este o uniunea europeană în domeniul apărării.

Nu este vorba despre o concurență cu NATO, ci despre nevoia de a avea o Europă mai puternică, spune pentru Reuters un oficial guvernamental german. Dacă îi așteptăm pe eurosceptici, atunci vom merge doar înapoi'', adaugă acelaşi oficial german. A fost o aluzie la referendumul din 23 iunie când britanicii vor decide dacă ţara lor va face parte în continuare din Uniunea Europeană sau va părăsi spaţiul comunitar.

''Situația ideală ar fi aceea ca Marea Britanie să rămână în Uniune, dar nimic nu trebuie să-i împiedice pe ceilalți să dezvolte o politică externă și de securitate mai puternică și integrată'', este de părere un alt responsabil german, Elmar Brok, care este președinte al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.

Scepticismul britanic legat de integrarea europeană a afectat de multe ori planurile Uniunii în domeniul apărării. Nici Franţa nu a fost multă vreme o adeptă a unei integrări militare profunde, însă acum şi-ar dori o cooperare mai strânsă.

Oficialii europeni ţin totodată să precizeze că NU există niciun plan de a crea o armată a Uniunii Europene.

În martie anul trecut, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, îndemna la crearea unei astfel de armate europene. El lua în considerare relatiile tensionate de la acea vreme cu Rusia pe tema crizei din Ucraina . În opinia sa, o asemenea forţă i-ar permite Uniunii Europene să faca fata unor amenintari si să-şi apere "valorile.