Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alin Şerbănescu

8 Ianuarie 2016
Vizualizari: 2194
Comentează add

"Trebuie să facem totul pentru a fi păstrat sistemul Schengen", a declarat Angela Merkel azi, după discuţiile de la Berlin cu premierul Dacian Cioloş.

Germania se mai gândeşte dacă susţine aderarea României la Schengen

alin-serbanescu

Foto: gov.ro.

"Trebuie să facem totul pentru a fi păstrat sistemul Schengen", a declarat Angela Merkel azi, după discuţiile de la Berlin cu premierul Dacian Cioloş.

Dar România nu are porţi deschise în spaţiul de liberă circulaţie.

Chiar dacă apreciază eforturile României privind securizarea frontierelor externe, Angela Merkel spune că aşteaptă concluziile viitorului raport MCV al Comisiei Europene.

Vizita premierului Dacian Cioloş în Germania a vizat atât relaţiile dintre cele două state, cât şi coordonarea punctelor de vedere asupra unor teme europene importante.

În ceea ce priveşte relaţia economică, Germania este considerată unul dintre cei mai importanţi parteneri, aceasta, inclusiv în contextul în care schimburile economice depăşesc anual 20 de miliarde de euro.

Cancelarul Angela Merkel a precizat că Germania consideră la rândul său România un partener important, dar pentru a amplifica relaţiile economice, pune o serie de condiţii.

"Discuţiile noastre s-au axat pe cum putem îmbunătăţi cooperarea economică. Deja avem o colaborare cu Ministerul Economiei, iar în primăvară vor exista noi activităţi care vor intensifica cooperarea economică româno-germană. Pentru aceasta, condiţia este ca sistemul juridic să continue să fie îmbunătăţit în România.

"O a doua condiţie este combaterea corupţiei, domeniu în care s-au înregistrat progrese vizibile, iar guvernul condus de Dacian Cioloş lucrează intens pentru rezolvarea acestei probleme. O dată cu eliminarea corupţiei, se poate vorbi de progres economic şi o îmbunătăţire a nivelului de trai în România", a spus Angela Merkel.

Cei doi înalţi demnitari au mai discutat despre problema refugiaţilor, situaţia din Ucraina şi implementarea acordurilor de la Minsk.

În aceste problematici, Germania consideră că România poate avea un rol important, a precizat cancelarul Angela Merkel.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că executivul doreşte ca România să îşi asume un rol proactiv în problemele UE.

Cei doi au abordat inclusiv subiectul aderării României la spaţiul Schengen, dar şi situaţia în ansamblu a acestui spaţiu.

Cancelarul german Angela Merkel consideră că statele membre ale UE trebuie să facă eforturi pentru menţinerea spaţiului Schengen.

În ceea ce priveşte aderarea României la acest spaţiu, Germania se va pronunţa doar după viitorul raport MCV, susţine Angela Merkel.

"Schengen este ceva care este apreciat de cetăţenii europeni. Este şi un factor de creştere în Europa şi de aceea trebuie să facem totul să fie păstrat sistemul Schengen şi bineînţeles, dăm posibilitatea acestor ţări care vor să intre în spaţiul Schengen să devină membre ale spaţiului şi este important că România a luat multe măsuri de securizare a frontierelor externe. Există şi un context, cu combaterea corupţiei şi în acest sens, noi aşteptăm să vedem următorul raport al Comisiei Europene", a declarat Angela Merkel.

Premierul Dacian Cioloş afirmă, la rândul său, că România a obţinut rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi îşi exprimă speranţa că viitorul raport MCV va fi unul pozitiv.

"În lupta împotriva corupţiei, România a făcut eforturi semnificative în aceşti ultimi ani, care, dincolo de procesul tehnic, încep să se vadă în societate. Guvernul actual este hotărât să continue acest trend pozitiv al luptei împotriva corupţiei şi ne aşteptăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în privinţa aderării României la Schengen", a afirmat Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a subliniat că după implementarea tuturor criteriilor Schengen, România are în acest moment o conduită care nu diferă cu nimic de statele membre.

Dacian Cioloş a reamintit că după Germania, România a fost în anul 2014 al doilea contributor net la acţiunile Frontex de securizare a frontierei UE. 


Etichete premierul dacian CioloşGermaniavizită la Berlininvitaţia Angelei Merkelspaţiul Schengenrelaţii bilateraledezvoltare economicăeliminarea corupţieiraportul MCV

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live