Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Germania respinge tot mai mulţi migranţi ce vin dinspre Austria

Autorităţile germane se tem de apariţia unor represalii xenofobe şi rasiste, după agresiunile din noaptea de Revelion.

 Germania respinge tot mai mulţi migranţi ce vin dinspre Austria

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 13 Ianuarie 2016, 10:43

Ţările Uniunii Europene în care a ajuns un număr mare de refugiaţi se confruntă cu tot mai multe probleme.

Autorităţile germane au început să respingă tot mai mulţi migranţi ce vin dinspre Austria.

Explicaţia ar fi că aceştia – în special afgani, dar şi marocani şi algerieni - nu doresc să ceară azil în Germania, ci vor să ajungă în Suedia sau Danemarca, iar ţările nordice au introdus recent măsuri stricte de control la frontiere.

La aceasta se adaugă contextul violenţelor de la Koln şi din alte oraşe germane, imigranţii fiind arătaţi cu degetul de sutele de victime, care au depus plângeri.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Autorităţile germane se tem de apariţia unor represalii xenofobe şi rasiste, după agresiunile din noaptea de Revelion, şi se gândesc să le impună refugiaţilor anumite locuri de reşedinţă, evitând concentrarea lor în marile oraşe.

Pe de altă parte, cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat introducerea unor controale mai stricte la graniţa cu Slovenia, care să meargă până la trierea între refugiaţii economici şi cei de război.

Iată ce i-a declarat colegului nostru, Florin Orban, înntr-un interviu în exclusivitate pentru Euranet Plus, preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Georges Dassis:

„Ţările noastre au datoria morală de a-i primi pe aceşti oameni, într-un mod demn şi uman. Eu regret profund că unele state ale Uniunii, care, în trecut, au beneficiat de solidaritatea celorlalţi, astăzi, refuză să ofere aceeaşi solidaritate altor fiinţe umane, care fug de oprimare, de război, de moarte. Este regretabil, iar noi, ca reprezentanţi ai societăţii civile, nu putem accepta că Europa noastră nu poate primi un milion de refugiaţi. Este un număr ridicat, dar să nu uităm că ţări precum Libanul sau Turcia au singure, pe teritoriul şi în grija lor, câte 2, 3 milioane de sirieni şi irakieni. Chiar dacă ţările europene încă nu s-au refăcut total după criză, chiar dacă avem şomeri, cred că este loc destul pentru toţi pe planetă. Trebuie să împărţim şi cu ceilalţi ceea ce avem.”

Pe aceeaşi temă a intervenit, astăzi, şi ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, potrivit căruia Uniunea Europeană are două posibilităţi: fie să suporte întreaga situaţie, fie să încerce să gestioneze fluxul de imigranţi.

„Acesta este un fenomen de durată şi provocarea trebuie înfruntată, în comun de cele 28 de ţări”, a spus oficialul italian, a cărui ţară este poarta de intrare în Europa, în special, a imigranţilor din Africa.