Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

14 Decembrie 2012
Vizualizari: 1663
Comentează add

Actorul Gérard Depardieu a spus că a decis să se mute într-un sat din Belgia, pentru a scăpa de fiscul francez. Franţa va introduce o nouă impozitare pentru cei cu venituri mari.

Gérard Depardieu se mută în Belgia pentru a scăpa de impozite

roxana-vasile-paris

Actorul Gérard Depardieu. Foto: Reuters.

"Proprietate de 1.800 de metri pătraţi locuibili, care include Palatul Chambon, construit în secolul 19, înscris pe lista monumentelor istorice, cuprinzând o grădină şi terase. În aceeaşi curte se află o a două clădire, cu plafon de sticlă - superba piesă de design şi arhitectură. (...) Lift, balcon, piscină ...", scrie într-un anunţ la mica publicitate.

Bunul, construit în 1820 de un anume baron Chambon şi situat în centrul Parisului, pe strada Cherche-Midi din arondismentul 6, aparţine celebrului actor, Gérard Depardieu, unul din cei mai bine plătiţi ai cinematografiei franceze.

După ce, la începutul săptămânii, s-a anunţat că acesta a decis să se mute într-un sat din Belgia, pentru a scăpa de fiscul francez, presa a aflat că, încă de acum trei luni, el şi-a scos la vânzare proprietatea pariziană.

Suma pe care o cere le taie respiraţia chiar şi francezilor : se pare că ar fi vorba de 50 de milioane de euro.

Deşi depăşeşte preţul zonei, într-o astfel de situaţie, numele vânzătorului este cel care determină cu cât se va vinde casa - comentează specialiştii în tranzacţii imobiliare.

Este motivul pentru care, aureolată de numele lui Gérard Depardieu, proprietatea va atrage numeroşi curioşi.

Lista exilaţilor fiscali este lungă

Gérard Depardieu şi-a construit, în timp, un mic imperiu economic pe strada Cherche-Midi, unde deţine, între altele, o braserie şi o pescărie.

În 2010, actorul a câştigat 2 milioane de euro numai din rolurile în filme, însă suma nu reprezintă decât o parte a veniturilor sale, pentru că el deţine şi alte restaurante în Paris, culturi de viţă-de-vie şi o societate de producţie.

Decizia guvernului socialist de la Paris de a introduce o nouă tranşă de impozitare, de 75%, pentru veniturile anuale de peste 1 milion de euro, îi sperie pe mulţi.

Lista "exilaţilor fiscali" (aşa cum li se spune) din Belgia, Elveţia, Irlanda sau SUA este lungă şi prestigioasă : cântăreţii Johnny Hallyday şi Charles Aznavour, actorul Alain Delon şi actriţa Isabelle Adjani, scriitorul Michel Houellebecq sau tenismenii Jo-Wilfried Tsonga şi Guy Forget.

Pentru unii, ei au circumstanţe atenuante.

De ce să verse o parte imensă a veniturilor lor statului doar pentru că sunt vedete şi, prin talentul lor, câştigă mulţi bani?

Alţii, în special politicienii, atât de dreaptă, cât şi de stânga, vorbesc de necesitatea unui patriotism fiscal în vremuri de austeritate.

Cât despre Gérard Depardieu, unul din purtătorii de cuvânt ai Partidului Socialist spunea că nici Franţa nu mai e aceeaşi fără el, nici el fără Franţa, unde, însă, spre deosebire de Belgia, există un impozit pe avere.

De el se pare că fuge celebrul actor.


Etichete Palatul ChambonGérard DepardieuactorimpozitareFranţaJohnny HallydayCharles AznavourAlain DelonIsabelle AdjaniJo-Wilfried Tsonga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live