Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

3 Septembrie 2013
Vizualizari: 1550
Comentează add

Medicii geneticieni susţin că medicina persoanalizată reprezintă medicina viitorului, putând fi evitate numeroase cazuri de îmbolnăviri şi decese.

Geneticienii propun schimbarea organizării în sistemul medical

adriana-turea

Foto: Arhivă.

Dacă femeile diagnosticate cu cancer de sân ar efectua un test genetic înainte de a începe tratamentul, s-ar face cu 34% mai puţină chimioterapie. În plus, peste 17.000 de accidente vasculare cerebrale ar putea fi prevenite anual, conform studiilor prezentate astăzi de o companie specializată.

Medicina personalizată reprezintă medicina viitorului.

Aceasta presupune o schimbare fundamentală a modului de organizare a sistemului de sănătate.

De asemenea, un sistem de prevenţie care are la bază testarea genetică poate genera în anumite afecţiuni scăderea substanţială a cheltuielilor bugetare.

Reprezentantul unui laborator de genetică, medicul Bogdanka Militescu, spune care este rolul testelor genetice.

"Aceste testări genetice înseamnă rezultate mai bune pentru pacient, înseamnă mai puţine efecte secundare şi înseamnă costuri mai mici. Acelaşi lucru este valabil, pe lângă cancer, de exemplu, la persoanele care au avut un atac ischemic cerebral sau un infarct, sunt sub tratamente anticoagulante.

"Ce putem noi să demonstrăm e dacă e prezentă sau nu o enzimă care să metabolizeze medicamentul şi tu rişti să faci din nou un alt accident vascular", spune Bogdanka Militescu.

Tratare a pacientului, nu a bolii în general

Medicina personalizată are în vedere pacientul, ca persoană unică şi nu boala în general.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, a afirmat că informaţia genetică poate fi asociată cu istoricul medical al unui bolnav, astfel încât să se obţină un tratament adecvat.

"Dacă privim prin prisma autonomiei persoanei, a justiţiei sociale, principii esenţiale în etică, atunci vedem că, de fapt, o abordare a medicinei personalizate numai ca o genomică personalizată ca vrea mari inechităţi sociale în sistemul de sănătate. Cine va putea să beneficieze?

"Un cetăţean al unui sistem care este foarte bine finanţat sau un cetăţean care are venituri foarte mari, într-un sistem care este subfinanţat şi care nu acoperă aceste cheltuieli, spune Vasile Astărăstoaie.


Etichete medicinăsănătatedoctoriprevenţieBogdanka MilitescuVasile Astărăstoaie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live