Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

22 Mai 2019
Vizualizari: 323
Comentează add

Seful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul șefilor apărării.

Generalul Nicolae Ciucă la reuniunea Comitetului Militar al UE

radu-dobritoiu

Seful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul șefilor apărării.

Pe agenda întâlnirii s-au regăsit subiecte referitoare la cooperarea UE-NATO, stadiul implementării setului comun de propuneri de cooperare și perspectiva NATO și UE asupra domeniului Military Mobility, Cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi raportul după testarea procesului de analiză coordonată a apărării (CARD).

Șeful SMAp a subliniat importanța cooperării UE-NATO în toate formatele, exprimând susținerea pentru conceptul PACE (Parallel and Coordinated Exercises) și includerea unor scenarii de tip hibrid în cadrul exercițiilor NATO și UE. „În timpul exercițiului NATO, CMX 19, care a a avut loc între 9 și 15 mai, România, aflată la Președinția Consiliului UE, a activat Mecanismul Integrat pentru Răspuns Politic la Criză (IPCR), care vine în sprijinul facilitării cooperarii NATO-UE pe palierul politico-militar prin abordarea integrata a crizelor”, a făcut cunoscut generalul Nicolae Ciucă citat în comunicatul de presă primit de la SMAp.

De asemenea, oficialul român a susținut necesitatea și importanța „creșterii mobilității militare, cu accent pe identificarea cerințelor și nevoilor operaționale din acest domeniu. Implicând aspecte care exced domeniul apărării, proiectele asociate mobilității militare presupun și implicarea altor autorități în măsură să sprijine acest proces, la nivel național”.

În sesiunea dedicată operațiilor și misiunilor UE, șeful SMAp a reliefat importanța angajamentelor din Balcanii de Vest, cu accent pe mandatul executiv al Operației ALTHEA pentru contracararea amenințărilor existente. România participă la Operația ALTHEA cu personal de stat major și forțe destinate Rezervei Intermediare a operației.
 În sesiunea dedicată capabilităţilor,  șeful SMAp a apreciat importanţa iniţiativelor CARD,  PESCO, EDF şi a evidenţiat implicarea PRES RO în organizarea atelierului de lucru pe tematica CARD la Bucureşti, în primăvara anului 2019.


Etichete general Nicolae Ciucacomitetul militar UE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live