Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

25 Octombrie 2017
Vizualizari: 1477
Comentează add

Ziua Armatei României sărbătorită de Statul Major al Apărării, noua denumire a Statului Major General.

Generalul Nicolae Ciucă invitat la RRA la “Apel matinal”

radu-dobritoiu

Realizator: În toată ţara au loc în aceste zile evenimente organizate cu ocazia Zilei Armatei Române. 25 octombrie 1944 este ziua eliberării teritoriului naţional, acţiune la care au participat peste 520 de mii de militari români. Au urmat lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, lupte finalizate prin marea victorie de la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Atât la Bucureşti, cât şi în ţară au avut şi au loc expoziţii de tehnică militară, depuneri de coroane la monumentele eroilor sau concerte de fanfară. În şcolile militare au fost organizate cu această ocazie ceremonii de depunere a jurământului. Colegul meu Radu Dobriţoiu a discutat despre acest subiect pentru Apel matinal cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Radu Dobriţoiu: Dle general Nicolae Ciucă, Ziua Armatei României este sărbătorită din acest an de Statul Major al Apărării, noua denumire a Statului Major General ce presupune această modificare?

Nicolae Ciucă: Nu este vorba numai de o schimbare de titulatură, ci este vorba despre domenii noi de responsabilitate care intră în competenţa Statului Major al Apărării. Este o problemă de adaptare instituţională în conformitate cu noile provocări. Domeniul cibernetic a fost recunoscut ca un mediu nou de confruntare şi în acest sens, toate elementele de responsabilitate care revin apărării cibernetice pe domeniul militar vor intra în responsabilitatea Statului Major al Apărării. De asemenea, sunt elemente care vin şi completează contribuţia armatei României la ceea ce înseamnă creşterea rezilienţei naţionale.

Radu Dobriţoiu: Ce activităţi sunt programate astăzi pentru a aniversa Ziua Armatei României?

Nicolae Ciucă: Militarii din unităţile şi garnizoanele de pe teritoriul naţional au desfăşurat o serie întreagă de activităţi deschise publicului larg. Au fost concerte de fanfară şi de asemenea, subliniez, a fost această ştafetă pe întreg teritoriul naţional al lotului Invictus. Vor fi întâmpinaţi la Carei de către ministrul apărării naţionale şi conducerea Statului Major al Apărării. Vor fi activităţi comemorative care se vor desfăşura în fiecare dintre garnizoanele ţării, dedicate eroilor căzuţi pentru eliberarea şi întregirea ţării. Partea cea mai relevantă va fi desfăşurată în Parcul Carol la Monumentul Eroului Necunoscut.

Radu Dobriţoiu: După zece ani în 2017, Armata României are din nou recruţi şi mă refer la cei voluntari. Cum se desfăşoară procesul de recrutare şi cât de importanţi vor fi aceşti rezervişti pentru Armata României?

Nicolae Ciucă: Nu aş vrea să se înţeleagă că aici discutăm din nou despre partea aceasta de conscripţie, aţi subliniat foarte bine, este vorba despre rezervişti voluntari, aşteptările veneau să asigure completarea unui număr de 2800 de locuri. Procesul nu s-a finalizat încă şi îmi folosesc acest prilej pentru a-i încuraja pe toţi cei care doresc şi îndrăgesc Armata Română să se înscrie în acest program care este unul prin care se poate aduce un minimum de contribuţie la ceea ce înseamnă atât formarea ca militar, cât şi întărirea capabilităţilor de apărare prin pregătirea şi instruirea resursei umane.

Reporter: Mediul de securitate din proximitatea României s-a modificat considerabil de când aţi preluat cea mai importantă funcţie militară de comandă. Cum se adaptează Armata României la aceste provocări?

Nicolae Ciucă: Mediul de securitate se schimbă aproape în fiecare zi, ritmul şi dinamica sunt cât se poate de greu de anticipat, motiv pentru care este nevoie de foarte multă anticipare şi de foartă multă viziune în tot ceea ce înseamnă partea aceasta de asigurare a securităţii naţionale. În tot acest ansamblu, Armata României a pregătit şi desfăşurat o serie întreagă de procese care au vizat atât transformarea şi adaptarea structurală a unităţilor şi marilor unităţi din compunerea Armatei României la toate categoriile de forţe şi de asemenea am desfăşurat un amplu proces de pregătire şi de instruire împreună cu aliaţii noştri strategici şi s-a putut remarca o amplitudine în tot ceea ce înseamnă prezenţa şi participarea la exerciţii pe teritoriul naţional, dar şi în afara teritoriului naţional, activităţi care asigură atât creşterea nivelului de instruire, cât mai ales a interoperabilităţii, atribut de care avem nevoie să-l menţinem cât se poate de echilibrat în tot ceea ce înseamnă partea aceasta de compatibilitate a capabilităţilor de luptă.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Nicolae Ciucă, la mulţi ani de Ziua Armatei României!

Nicolae Ciucă: Daţi-mi voie să urez tuturor militarilor să fie sănătoşi, să aibă putere de muncă, am onoarea să vă salut, dragi militari ai Armatei României!

Transcriere: RADOR.


Etichete Statul Major al ApărăriiGeneral NIcolae CiucăZiua Armatei României

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live