Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

16 Septembrie 2017
Vizualizari: 1810
Comentează add

Noul conlisier de stat pentru probleme de securitate şi securitate naţională al premierului Mihai Tudose este generalul lt. (r) Lucian Foca. Foca a condus Brigada de informaţii.

Generalul lt. (r) Lucian Foca, consilier de stat al premierului M. Tudose

radu-dobritoiu

Generalul locotenent  (r) Lucian Foca este unul dintre comandanţii care au construit noul sistem de informaţii militare din cadrul Armatei României. Generalul Foca a trecut în rezervă luna trecută (31 august), ocazie cu care preşedintele României Klaus Iohannis l-a avansat la următorul grad de general.

Specializat în operaţii speciale, paraşutist şi antrenat pentru misiuni în spatele liniilor de luptă, generalul lt. Lucian Foca este primul comandant al Brigăzii de Informaţii, structură importantă în interiorul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Militarii subordonaţi generalului Foca s-au remarcat în Afganistan şi Irak în misiuni de tip humint, sigint, geoint- imint. Generalul Foca a coordonat primele structuri de informaţii militare ataşate trupelor româneşti in Afganistan şi Irak.

Detaşamentele speciale şi celulele de informaţii din Irak, Balcani şi Afganistan pregătite de generalul Lucian Foca au salvat sute de vieţi de militari români şi aliaţi prin informaţiile furnizate în teatrele de operaţii. Cunoscuţi şi cu denumitea de „luptătorii din umbră” aceşti militari, alături de luptătorii din forţele pentru operaţii speciale, reprezintă elita trupelor de uscat din Armata României.

Ultima funcţie deţinută de generalul Lucian Foca înainte de trecerea în rezervă a fost cea de comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite.

Comandamentul Forţelor Întrunite (CFI) se subordonează nemijlocit şefului Statului Major General şi este o structură de comandament de nivel operativ. La pace CFI planifică, coordonează şi conduce operaţiile forţelor armate din ţară şi din teatrele de operaţii. În situaţii de criză, la declararea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război, Comandamentul Forţelor Întrunite planifică şi conduce operaţiile Armatei României.

Generalul Lucian Foca este comandantul care a pus bazele structurilor de informaţii militare externe, în teatrele de operaţii ale Armatei României.
 


Etichete consilier premier Tudosegeneral Lucian Focaconsilier de stat pentru aparare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live