Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 24 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

12 Mai 2017
Vizualizari: 4967
Comentează add

Comandamentul Forţelor Întrunite planifică operaţiile Armatei României în situaţii de criză, la declararea stării de asediu, declararea mobilizării sau a stării de război.

General-maior Lucian Foca comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite General-maior Lucian Foca comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite - Conține video

radu-dobritoiu

Noul comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite îşi va prelua funcţia luni, 15 mai. Specializat în operaţii speciale, paraşutist şi antrenat pentru misiuni în spatele liniilor de luptă, generalul Foca este primul comandant al Brigăzii de Informaţii, structură importantă în interiorul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Militarii subordonaţi generalului Foca s-au remarcat în Afganistan şi Irak în misiuni de tip humint, sigint, geoint- imint.

Detaşamentele speciale şi celulele de informaţii din Irak, Balcani şi Afganistan pregătite de generalul Lucian Foca au salvat sute de vieţi de militari români şi aliaţi prin informaţiile furnizate în teatrele de operaţii. Cunoscuţi şi cu denumitea de „luptătorii din umbră” aceşti militari, alături de luptătorii din forţele pentru operaţii speciale, reprezintă elita trupelor de uscat din Armata României.

Noul comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite, generalul-maior dr. Lucian Foca va prelua noua funcţie şi va preda totodată comanda Diviziei 2 Infaterie de la Buzău.

Comandamentul Forţelor Întrunite (CFI) se subordonează nemijlocit şefului Statului Major General şi este o structură de comandament de nivel operativ. La pace CFI planifică, coordonează şi conduce operaţiile forţelor armate din ţară şi din teatrele de operaţii. În situaţii de criză, la declararea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război, Comandamentul Forţelor Întrunite planifică şi conduce operaţiile Armatei României.

Structuri similare de comandă există şi în alte state NATO, cel mai bun exemplu fiind Polonia care are un comandament similar pregătit să reacţioneze la orice ameninţare externă.

CFI răspunde la pace inclusiv de toate structurile de rezervă şi de operaţiile curente ale Armatei României, inclusiv de exerciţiile militare naţionale şi internaţionale prin comandamentele categoriilor de forţe. Statele majore naval, terestru şi aerian interacţionează prin acest comandament cu Statul Major General. Prin intermediul CFI, SMG transmite toate ordinele către categoriile de forţe.

Deşi are o importanţă foarte mare pentru operaţiile Armatei României, până acum acest moment comandamentul operaţional a funcţionat mai mult pe hârtie. La origini comandamentul are fostul Comandament(ul) 2 Operaţional de la Buzău care a coordonat operaţiile externe ale Armatei României. Apoi s-a constituit o structură la nivelul Statului Major General care a preluat sarcinile C2Op Buzău iar Comandamentul 2 Operaţional de la Buzău a devenit Divizia 2 Infanterie Getica, probabil cea mai importantă mare unitate a Armatei României în acest moment.

Istoricul Comandamentului Forţelor Întrunite

În anul 2010, desfiinţându-se Comandamentul 2 Operaţional Întrunit de la Buzău, în locul lui înfiinţându-se Divizia 2 Infanterie Getica, s-a înfiinţat la Bucureşti Centrul Operaţional de Conducere. În urma experienţei acumulate şi a noilor dezvoltări militare din regiune, în 2014 s-a luat decizia pentru un nou stat de organizare şi s-a înfiinţat Comandamentul Forţelor Întrunite. La acea dată funcţia de comandă era de general cu o stea. După intensificarea operaţiilor militare la est de graniţa României dar şi a creşterii nivelului şi amplorii exerciţiilor din ţară şi străinătate la care participă Armata României s-a luat decizia, în iulie 2016, de a se reorganiza comandamentul, cu un stat mult mai flexibil şi mai modern iar funcția de comandă a ajuns la nivel de general cu trei stele.

În acest moment CFI, deşi este una dintre cele mai importante structuri operaţionale de comandă din Armata României, este puţin cunoscut. Potrivit atribuţiilor, Comandamentul Forţelor Întrunite va avea în coordonare şi rezerviştii voluntari, totul într-un stat de organizare adaptat la actualele cerinţe impuse de noile evoluţii dar şi de integrarea forţelor cu comandamentele NATO de pe teritoriul României.


Etichete Comandamentul Forţelor Întrunitecomandament forte intrunitegeneral maior Lucian Focacomandant Comandament Forte IntruniteRadu DobritoiuEXCLUSIV RADIOsiginthumintimintforte operatii speciale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live