Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gazprom avertizează Uniunea Europeană

Gigantul rus, Gazprom avertizează Uniunea Europeană că există riscul ca livrările de gaze via-Ucraina să fie perturbate în această iarnă.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 15 Ianuarie 2015, 10:38

Comisarul european pentru energie afirmă că Uniunea va continua să fie un mediator onest în negocierile ruso-ucrainene pe tema gazelor.

În pofida acordului provizoriu încheiat între Moscova şi Kiev pentru a soluţiona diferendul pe tema livrărilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană, riscul privind tranzitul lor prin Ucraina persistă în această iarnă - a avertizat azi şeful Gazprom, Aleksei Miller.

Acesta a explicat după o întâlnire la Moscova cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea energetică, Maros Sefcovic că Ucraina din cauza dificultăţilor financiare nu a putut cumpăra volumele de gaz necesare în noiembrie şi decembrie anul trecut, iar rezervele de gaz din depozitele subterane au scăzut sensibil.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Tot astăzi, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak a declarat că nu există nici un motiv pentru a schimba termenele pentru livrările de gaz către Ucraina de vreme ce acordul în vigoare expiră în martie - transmite Reuters.

Comisarul Sefcovic a spus că Uniunea Europeană va continua să fie un mediator onest în negocierile ruso-ucrainene pe tema gazelor şi a apreciat că tranzitul gazului rusesc spre Europa via-Ucraina nu ar trebui suspendat chiar dacă vor fi construite noi conducte care să ocolească această ţară.

Declaraţiile responsabilului european au venit în contextul în care şeful Gazprom a reafirmat poziţia Moscovei.

Tranzitul gazelor ruseşti spre Uniunea Europeană va fi redirecţionat prin Turcia.

În consecinţă a recoamandat Aleksei Miller, Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacităţi de transport pentru a putea primi gazele naturale ruseşti de la un nod amplasat la graniţa dintre Turcia şi Grecia altfel ele vor ajunge pe alte pieţe, iar toate aceste pertractări vin după abandonarea de către Rusia, luna trecută, a proiectului privind Gazoductul South Stream, preşedintele Vladimir Putin afirmând că măsura vine pe fondul opoziţiei manifestate de Uniunea Europeană.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012 ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală prin Serbia, Ungaria şi Slovenia.

Gazoductul care era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an se va numi Turkish Stream şi va fi singura rută prin care Rusia va livra gaze Europei ocolind Ucraina.