Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

9 Noiembrie 2011
Vizualizari: 3239
Comentează add

Preşedintele Dmitri Medvedev şi cancelarul Angela Merkel au inaugurat oficial gazoductul North Stream la Lubmin, în Germania. Gazoductul este deţinut de Rusia, Germania, Franţa şi Olanda.

Gazoductul North Stream, inaugurat

ionut-dragu

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Foto: Reuters.

Moment istoric la Lubmin, în Germania, unde a fost inaugurat oficial gazoductul North Stream.

La ora locală 01.00, grupul rus Gazprom a început să livreze gaze naturale Europei pein noul gazoduct.

Potrivit reporterului Radio România, Mălina Andronescu, cancelarul Angela Merkel a elogiat North Stream în alocuţiunea sa ca pe unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale epocii actuale, o piatră de hotar în cooperarea cu Rusia în domeniul energetic.

"Atunci când vorbim despre securitatea energetică a Europei, ne gândim bineînţeles la diversificarea resurselor, dar, cu toată diversificarea, Rusia rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri pentru aprovizionarea cu energie, iar această interdependenţă va fi dată cu siguranţă multe decenii de-acum încolo", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

La rândul său, preşedintele Dmitri Medvedev a dat asigurări că Rusia îşi va îndeplini şi pe viitor obligaţiile privind furnizarea de resurse energetice şi şi-a exprimat speranţa că North Stream va impulsiona cooperarea între Rusia şi Uniunea Europeană şi în alte domenii decât cel energetic.

Pentru Germania, care în 2010 a importat 40% din necesarul de gaze din Rusia, North Stream este un proiect de importanţă vitală, mai ales având în vedere că recenta decizie a guvernului de la Berlin privind renunţarea la energia atomică va duce la o mai mare dependenţă de alte resurse energetice.

Cu toate acestea, North Stream este încă destul de controversat, mulţi experţi fiind de părere că Germania va deveni mult prea dependentă de Rusia din punct de vedere energetic.

Directorul companiei North Stream AG, Dirk von Ameln, afirmă că obiectivul gazoductului este de 27,5 de miliarde de metri cubi pe an, suficient pentru a acoperi necesarul a 23 de milioane de gospodării.

Dirk von Ameln vede North Stream ca pe o conductă care va completa proiectele South Stream şi Nabucco, mai degrabă decât să rivalizeze cu ele.

North Stream în cifre

Potrivit corespondentului Radio România, Alexandru Beleavski, cele patru ţări participante la megaproiectul de 7,4 miliarde de euro sunt Rusia, Germania, Franţa şi Olanda.

În cadrul acestui proiect Gazprom deţine 51% din acţiuni, concernele germane BASF-Wintershall şi  E.ON Ruhrgas câte 15,5% iar compania olandeză Gasunie şi grupul francez GDF Suez câte 9%.

Acţionarii asigură 30% din finanţare, iar diferenţa este dată un consorţiu de 26 de bănci internaţionale.

North Stream are o capacitate proiectată de 55 de miliarde de metri cubi.

Linia a II-a, paralelă cu prima, este realizată în proporţie de 70% şi ar urma să fie pusă în exploatare în 2012.

Baza de resursă pentru North Stream sunt zăcămintele Iujno-Russkoe şi în perspectivă Shtokman, Gazprom sperând ca North Stream va impulsiona exploatarea celui din urmă, situat în Marea Barenţ, în Oceanul Îngheţat.

North Stream este şi primul gazoduct ce uneşte direct zăcămintele ruseşti de reţelele europene de gaze, ocolind ţările de tranzit şi este cel de-al treilea traseu de transport al gazelor ruseşti spre Europa, după cele prin Ucraina şi Belarus, care asigură în prezent 80%, respectiv 20% din volumul total al livrărilor.

Gazprom speră că în 2035 North Stream va asigura circa 11% din totalul importurilor de gaze în Uniunea Europeană.

Oficial, acţionarii North Stream îl descriu ca fiind un traseu suplimentar, destinat să acopere creşterea cererii de gaze la nivelul UE.

Aceasta, potrivit prognozelor Agenţiei Mondiale pentru Energie, ar urma să crească de la 536 de miliarde de metri cubi în 2008, la 587 în 2020 şi 636 în 2035, din care 543 vor fi acoperiţi din import, ţinând cont de declinul producţiei proprii, cât şi de reducerea ponderii energiei nucleare.

North Stream este cel mai important proiect comun al Rusiei şi Uniunii Europene, el primind din partea Bruxelles-ului statutul de reţea transeuropeană.


Etichete gazoductgazeNorth StreaminaugurareAngela MerkelDmitri MedvedevVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live