Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria

15 Septembrie 2015
Vizualizari: 1037
Comentează add

Ministrul ungar de externe a anunţat că guvernul a decis să înceapă pregătirile pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontiera cu Serbia.

Gardul de la graniţa sârbo-ungară "va fi extins şi pe graniţa cu România"

emil-groza-corespondent-rra-in-ungaria

 Foto: captură video.    

Ministrul ungar de externe a anunţat astăzi că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontiera cu Serbia. 
 
Măsura este luată pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranţi. 
 
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunţat astăzi că acest gard ar putea fi construit pe o distanţă rezonabilă, începând din punctul de întâlnire a frontierelor Ungariei, Serbiei şi României. 
 
Şeful diplomaţiei ungare a afirmat, potrivit agenţiei de presă MTI, că este nevoie de o astfel de măsură deoarece ca urmare a ridicării gardului de la frontiera cu Serbia, traficanţii de persoane şi-ar putea schimba traseele pe care le folosesc, iar o parte a presiunii migratorii s-ar putea dirija în direcţia României. 
 
Potrivit lui Peter Szijjarto, este vorba despre lucrări de pregătire a terenului, la patru metri de linia de frontieră, pe teritoriul Ungariei, unde în caz de nevoie să poată fi amplasat un gard, iar reprezentanţii Ministerului român de Externe au fost informaţi în legătură cu această decizie. 
 
Acesta a spus că distanţă rezonabilă înseamnă că lucrările de pregătire se vor desfăşura de la punctul de întâlnire a frontierelor celor trei ţări, până la râul Mureş, plus câţiva kilometri. 
 
Din perspectiva Ungariei trebuie să existe o listă clară de priorităţi atunci când Uniunea Europeană caută soluţii comune la problema imigraţiei, iar pe primul loc se află capacitatea de apărare a graniţelor, a mai spus Peter Szijjarto.    
 
Ministerul român de Externe a comunicat părţii ungare că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt partenere strategice nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. 
 
Pe de altă parte şi Serbia discută cu guvernul ungar despre acumularea de imigranţi la graniţă. 
 

Potrivit guvernului sârb, Budapesta va "trebui să deschidă graniţele", scrie Reuters. 


Etichete gardcriza emigrantilorUngariabudapestaministrul ungar al afacerilor externe şi relaţiilor economice internaţionalePéter Szijjártó

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live