Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Garanţia pentru Tineret, inițiativă pentru reducerea șomajului

Comisia Europeană readuce în prim-plan Garanţia pentru Tineret şi efectele pe care această reformă ar urma să le producă.

Garanţia pentru Tineret, inițiativă pentru reducerea șomajului
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 09 Octombrie 2014, 10:25

În comunicarea publicată joi, Comisia Europeană remarcă faptul că multe dintre statele membre au început deja să implementeze Garanţia pentru Tineret şi că, spre deosebire de alte refrome structurale, aceasta prinde contur cel mai rapid.

Belgia şi Spania sunt, potrivit executivului european, ţările în care se observă deja primele rezultate.

Alte şapte state, printre care şi România, implementează la acest moment proiecte pilot, prin care încearcă să vină în ajutorul tinerilor.

Comisia aminteşte totodată de alocările bugetare din domeniu: bani disponibili atât prin intermediul Iniţiativei privind combaterea şomeajului în rândul tinerilor, cât şi prin intermediul Fondului Social European.

În primul caz, România are la dispoziţie aproape 100 de milioane de euro.

Audio: Garanţia pentru Tineret, inițiativă pentru reducerea șomajului.(Euranet Plus)

Garanţia pentru Tineret este o iniţiativă creată cu scopul de a mai reduce din problema şomajului în rândul tinerilor europeni.

Potrivit celor mai recente date de profil, la sfârşitul lunii august erau în jur de 5 milioane de persoane cu vârstă de până în 25 de ani fără slujbă sau ocupaţie în Uniunea Europeană. Peste 3 milioane dintre ei provin din zona euro.

Altfel spus, în medie, în Uniunea Europeană, cel puţin unul din cinci tineri nu-şi poate găsi un serviciu.

La fel de grav este că în jur de 7,5 milioane de tineri nu sunt încadraţi pe piaţa muncii, nici în vreun sistem educaţional sau de pregătire profesională.

Iar decalajele din interiorul Uniunii sunt uriaşe, cu niveluri negative record atinse de Grecia, Spania, Portugalia, Cipru sau Italia.

În tot acest context, Garanţia pentru Tineret propune şi o schimbare de abordare: tinerii de până în 25 de ani care au rămas şomeri sau care nu-şi găsesc un serviciu după absolvire vor primi, timp de patru luni, o ofertă de angajare, de continuare a studiilor, de efectuare a unui stagiu suplimentar de pregătire sau o ofertă de ucenicie.

Agenţiile Naţionale pentru ocuparea forţei de muncă sunt principalele instituţii care vor implementa propriu-zis conceptul – şi care, implicit, vor trebui reformare şi readaptate noilor standarde comunitare.