Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gândaci, produse expirate şi mizerie, la zeci de unități din jud. Giurgiu

Invitatul ''Apelului matinal", Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Gândaci, produse expirate şi mizerie, la zeci de unități din jud. Giurgiu
Foto: RRA.

Articol de Cătălin Cîrnu, 29 August 2022, 09:16

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 august, ora 08:28) - 'Apel Matinal' - Realizator: Cătălin Cârnu - Zeci de unități din județul Giurgiu, care produc și vând alimente, au fost închise de comisarii Autorității pentru Protecția Consumatorilor, în urma neregulilor constatate, după 4 zile de controale.

Au fost abateri grave, s-a găsit mizerie, s-au găsit inclusiv gândaci şi insecte în zonele cu alimente. Acțiunea a vizat 44 de operatori economici cu activitatea de comerț, alimentație publică sau producție de pâine. Echipele de control au dat amenzi în valoare de peste 1,5 milioane lei, iar valoarea produselor retrase de la comercializare este de aproape 200.000 de lei. Şi nu au fost singurele acțiuni ale comisarilor. Mai multe aflăm chiar de la invitatul ''Apelului matinal", Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Bună dimineața!


Horia Constantinescu: Bună dimineața!


Realizator: Care au fost până la urmă cele mai grave probleme pe care le-ați găsit pe parcursul acestor verificări, acestor controale?

Horia Constantinescu: Aș așeza evaluarea operatorilor economici în funcție de impactul social al activității acestora. Deci, aș începe cu cele 3 fabrici de pâine, două din orașul Giurgiu şi una dintre fabricile din localitatea Mihăilești, unde vorbim de infestare cu gândaci, depozitare total neconformă şi o lipsă de igienă cruntă, lucru care a condus la suspendarea activității până la remedierea deficiențelor, cu toate că această variantă pare una total optimistă, în condițiile în care acolo nu se mai făcuse curat și ordine de câțiva ani de zile. Aș continua după aceea cu lanțurile de magazine, pentru că cele 4 aparținând aceluiași operator economic erau, de asemenea, într-o situație greu de imaginat. Toată această acțiune a pornit de la zecile de mesaje primite de la cetățenii din județul respectiv, am centralizat toate informațiile și am demarat această acţiune. Trebuie să ne asumăm şi faptul că cei care sunt acolo, colegii noștri, mă refer comisari, de-a lungul anilor pare că au uitat de ce sunt angajați la această autoritate, desfășurând acțiuni de control superficiale, motiv pentru care am schimbat șeful și urmează să evaluăm activitatea tuturor celor de acolo și să luăm inclusiv măsurile administrative, în condițiile în care acestea se impun.


Realizator: Ştiţi ce nu înțeleg? Cum se justifică operatorii economici în momentul în care apare comisarul și-i arată gândacii prin printre pâini?


Horia Constantinescu: Tot timpul invocă lipsa de personal. Faptul că evoluează activitatea lor într-un sens negativ, în sensul că pierd din clienţi, dar lucrurile acestea nu justifică în nici un fel lipsa de curățenie; mai ales dacă nu ai o activitate comercială sau de producție la nivelul celei din anii precedenți, cu siguranță ai mai mult timp pe care îl poți dedica întreținerii spațiului în care îţi desfășori activitatea. Ne confruntăm permanent cu ideea, și pare că ne urmărește, alături de miorița, și ideea că îl spălăm sau facem altul. Suntem în situația în care permanent operatorii economici ne vorbesc despre proiectele lor fulminante ce vor fi puse în operă în următorii ani, dar uită să ne explice, aşa cum spuneam, de ce au locații infestate cu gândaci, într-o situație lipsită de igienă cum sunt cele pe care le-am găsit noi.


Realizator: Da. De regulă, amenzile sunt contestate în instanță. Aveți sau există posibilitatea, conform legii, suspendării definitive a autorizațiilor pentru unitățile la care sunt constatate abateri grave sau repetate?


Horia Constantinescu: Da, există această măsură complementară. Sunt propunerile de suspendare a activității până la şase luni, iar în cazurile, două dintre ele în județul Giurgiu, în care nu respectă măsurile noastre de suspendare a activității până remediază și îşi continuă activitatea, se poate merge până la închiderea definitivă a unității. Lucrăm la un proiect legislativ, trebuie să avem o lege a protecției consumatorilor. Ordonanța Guvernului 21 din 1 992 trebuie să se ducă la pensie, să avem pârghii și amenzi mult mai mari pentru a stopa acest fenomen și pentru a transmite un mesaj de fermitate în piață.


Realizator: Din câte recunoașteți, amenzile sunt de regulă achitate sau sunt tergiversate în instanță, și mă gândesc mai ales la acea amendă uriașă aplicată companiei aeriene Blue Air?


Horia Constantinescu: În general, amenzile mari sunt contestate. Din păcate şi subliniez din păcate, amenzile pe care noi le aplicăm în alte condiții au posibilitatea să fie achitate jumătate din minim. Or, acest lucru duce în derizoriu întreaga acțiune de control, pentru că degeaba scriu colegii noștri câteva zeci mii de ron amendă, dacă respectivul poate achita, nu știu, până la 2.500 de ron pe cea maximă. Or, lucrurile acestea trebuie clar lămurite. Trebuie să obținem o derogare de la plata jumătății din minim pentru amenzile aplicate de autoritatea noastră, pentru că este jenant să găsești o fabrică în situațiile acestea, să scrii amenzi mari și la sfârșit ăla să poată achita mai nimic, folosindu-se, nu știu, de mărunțișul din casă eventual.

Realizator: Da, am mai discutat aici, la "Apel matinal", despre toate întâmplările din România. Știu că de fiecare dată comisarii controlează și marii retaileri. Aceștia pot fi obligați să respecte calitatea și mai ales regulile la fel ca în vestul Europei, pentru că tot dumneavoastră ne vorbeați la un moment dat de un standard dublu în raport cu consumatorii din România.

Horia Constantinescu: Este adevărat, ei pot fi obligați. Deja transpunerea directivei omnibuss a adus pârghii mai mari pentru tot ceea ce înseamnă practici comerciale incorecte sau înșelătoare.


Horia Constantinescu: Și avem aici un minim de 50.000 de RON pentru cei cu o cifră de afaceri la nivelul marilor retaileri, dar există, de asemenea, măsura complementară. După cum știți, acțiunea ce a vizat lanțul Lidl a condus la suspendarea activității mai multor magazine, până nu numai la remediere deficiențelor, până când înțeleg că abaterile repetate aduc măsuri complementare mult mai dure, de la 6 la 12 luni, lucru care ar fi, într-adevăr, echivalent cu falimentarea respectivei activități și respectivului punct de lucru. Trebuie să transmitem un mesaj convingător, pentru că, extinzând controlul la importatorii de legume și fructe, am descoperit la unul dintre aceștia faptul că importă produse de calitatea a doua, le sortează și le revinde marilor retaileri ca și cum ar fi de calitatea întâi, cu toate că acest lucru nu este absolut deloc permis. Are chiar un caracter înșelător. Luăm inclusiv în calcul sesizarea organelor de cercetare penală, pentru înșelăciune. Suntem, din păcate, și am ajuns să o repet stereotipic - tratați în unele dintre situații ca pelicanii Europei, ceea ce ni se pune pe masă suntem nevoiți să și cumpărăm, să și consumăm. Trebuie să atragem ferm atenția că avem nevoie să fim tratați exact cum sunt tratați și ceilalți cetățeni, fie din vest, din est, din nord sau din sudul Europei.

Realizator: Au mai fost controale și rezultate "uimitoare" - și aici pun ghilimelele - și pe litoral, cu produse alimentare expirate, carne expirată de mai bine de trei ani. Interesant sau bizar este că operatorii economici de pe litoral s-au tot plâns în această vară de lipsa controalelor, de lipsa turiștilor. Controalele vor continua până la finalul sezonului, mai ales că începe și programul „Litoralul pentru toți”?


Horia Constantinescu: Cu siguranță, dar nu o să mai avem colegi detașați. O să ne bazăm pe cei din județul Constanța. Pregătim o raportare pe toate comandamentele desfășurate de Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Clisura Dunării, Tulcea și Constanța. Vrem să arătăm nu neapărat că turismul românesc la acest moment traversează o perioadă ce necesită o reevaluare fermă, ci vrem să transmitem faptul că inclusiv ei trebuie, la nivelul asociațiilor patronale, să ia măsuri de eliminare a celor care, cu bună știință, iată, ca, cel despre care vorbeați, cu cele șase tone de alimente expirate, distrug perspectiva și speranța zonelor turistice.


Realizator: A plecat discuţia de la problemele din Giurgiu și chiar dumneavoastră ne-ați confirmat că, da, colegii de acolo, comisarii locali au primit sesizări de la localnici. Ei bine, ce putem face cu toții? Cum putem contacta autoritatea, în momentul în care descoperim, cum s-a întâmplat, câte un șoricel printr-un hipermarket sau gândaci pe la diverse fabrici sau magazine?

Horia Constantinescu: După ce știți că am lansat un număr de telefon, pentru a putea fi contactaţi într-o variantă mai ușoară, lucru pentru care am fost puși la colț din cauza gestionării, se pare, deficitare, a datelor cu caracter personal, iau în calcul lansarea şi am stat de vorbă deja și cu vicepreședinți și cu directori generali să vedem cum putem lansa fiecare dintre noi câte un număr de telefon pe care, da, consumatorii să ne poată trimite mesaje și fotografii legate de constatările pe care le fac în viața de zi cu zi, tocmai pentru a putea deveni mai operativi să centralizăm... să putem centraliza toate informațiile la nivelul fiecărui județ și acolo unde ne dăm seama că activitatea colegilor noștri, din raportările acestora, este slabă, este clar că trebuie să fim prezenți, să desfășurăm activități similare cu cea de la Giurgiu.


Realizator: Da. Și-mi amintesc acum, pe final de interviu, o altă idee desprinsă din interviul pe care l-am realizat în urmă cu câteva săptămâni, câteva luni, și poate chiar în concordanță cu ceea ce se întâmplă în Japonia. Vorbeați despre o posibilitate a apariției unei 'liste a rușinii', pe care să o putem vedea cu toții, pe care să o putem accesa cu toții online și să conțină numele magazinelor sau fabricilor de alimente în care se descoperă gândaci. Bine, că nu-i Daniela lângă mine.


Horia Constantinescu: Luăm în calcul să avem două liste: o listă a celor .... Este un proiect discutat cu domnul ministru al economiei, cu domnul Spătaru. Își dorește foarte tare și pe bună dreptate să putem aduce în față și exemplele pozitive. Vreau ca aceste două liste să fie disponibile consumatorilor în paralel, în așa fel încât să arătăm că există și operatori economici. Noi nu putem ca autoritate, să spunem ăsta e mai bun decât ăstălalt, pentru că putem fi bănuiți de cine știe ce lipsă de integritate sau chiar corupție. Dar, da, Ministerul Economiei poate demara un astfel de proiect, iar la solicitarea operatorilor economici, pentru că acest lucru lua în calcul domnul ministru, să fim prezenți acolo, să facem o evaluare la inițiativa acelui controlat și să stabilim da, această locație se situează, nu știu, cam ca în motoarele de căutare...


Realizator: Cum sunt review-urile pentru hoteluri.


Horia Constantinescu: Exact, să spun 'domne, locația asta are nota 7, 8 sau cu siguranță este mai mult decât o notă de trecere'. Este nevoie să arătăm că sunt și oameni respectabili în fiecare dintre industrii şi sunt pentru că noi îi vedem în acțiunile de control, dar din păcate sunt ecranați de cei care nu înțeleg că ar trebui să se pensioneze administrativ, pentru că nu mai sunt de actualitate. Nu trebuie să vină o autoritate să spună să nu ai gândaci într-o fabrică.


Realizator: Scoatem și noi cazurile la lumină și le reamintim ascultătorilor că ne pot trimite și nouă mesaje pe WhatsApp la 0748887766. Mulțumesc frumos pentru discuția pe care am purtat-o în această dimineață.
Horia Constantinescu: Mulțumesc și eu pentru invitație.


Realizator: Invitatul "Apelului matinal": Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul