Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Maria Măndiţă, Galaţi

3 Noiembrie 2016
Vizualizari: 857
Comentează add

Cele trei localităţi inundate grav în urmă cu 3 săptămâni – Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi – sunt aceleaşi localităţi în care apa a întrat în case şi în 2013.

Galați: lecția neînvățată a inundațiilor Galați: lecția neînvățată a inundațiilor - Conține audio

maria-mandita-galati

Foto: Maria Măndița.

Inundaţiile înregistrate în judeţul Galaţi în perioada 10-14 octombrie, au produs pagube de peste 14 milioane lei, fiind afectate circa 600 de locuinţe şi 672 de anexe gospodăreşti din 18 localităţi, în total fiind afectate 2.300 de persoane.

Inundaţiile au mai afectat şi 28 de poduri şi podeţe, dar şi peste 36 km de drumuri judeţene, comunale şi săteşti.

În total, valoarea exactă a pagubelor produse de inundaţii este 14.099.669 lei, din care 5.277.446 lei, reprezintă pagubele înregistrate la 560 de case şi 672 de anexe gospodăreşti, 451.553 de lei – pagubele evaluate la stabilimentele sociale afectate de ape (Casa Agronomului,  Şcoala Generală nr.2 şi Dispensarul uman, toate din comuna Pechea) şi 8.370.670 de lei reprezintă pagubele înregistrate la infrastructura rutieră.

AUDIO: Reportaj.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Pechea unde au fost afectate 211 locuinţe şi 201 anexe gospodăreşti, valoarea daunelor fiind stabilită la 2.498.577 de lei.

Totodată, în comuna Slobozia Conachi au fost afectate 193 de locuinţe şi 254 de anexe gospodăreşti unde valoarea pagubelor se ridică la 1.471.963 de lei, în timp ce la Cuza Vodă au fost afectate 123 de locuinţe şi 140 anexe gospodăreşti, pagubele fiind evaluate la 985.362 de lei.

Din păcate, cele trei localităţi inundate grav în urmă cu 3 săptămâni – Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi – sunt aceleaşi localităţi în care apa a întrat în case şi în 2013.

O realitate care demonstrează faptul că nici oamenii, dar nici autoroităţile locale nu au învăţat prea multe lucruri din dura lecţie de viaţă a inundaţiilor.

Astfel, multe din casele inundate în urmă cu trei săptămâni nu au asigurare obligatorie, oamenii justificând acest lucru prin faptul că societăţile de asigurare au refuzat să le facă poliţe de asigurare pentru locuinţe din lut, constrruite în zone inundabile. O situaţie care contravine legislaţiei în vigoare care obligă proprietarii să îşi încheie asigurarea obligatorie pentru locuinţă. În aceste condiţii, firmele respective de asigurare care au refuzat să încheie poliţe se fac vinovate de abuz, însă sătenii nu au reclamat acele societăţi de asigurări. Pe de altă parte, nici primăriile din judeţ nu au desfăşuirat, ăn ultimii 3 ani, campanii de conştienţizare a sătenilor cu privire la importanţa asigurării locuinţelor.

O altă problemă  care nu a fost rezolvată în ultimii 3 ani, de la inundaţiile din 2013 este decolmatarea albiilor râurilor şi pârâurilor. Deşi o astfel de acţiune ar fi trebuit să fie prioritară, ea s-a desfăşurat doar pe porţiuni. După inundaţiile din 2013, Serviciul de Gospodărirea Apelor Galaţi a încheiat cu primăriile care au fost de acord convenţii de colaborare. Astfel, primăriile au pus la dispoziţie utilaje, combustibil şi cazare pentru specialiştii de la Apele Române  care au venit să supervizeze lucrările de decolmatare a albiilor râurilor. Însă în multe localităţi – Slobozia Conachi, Pechea, Cuza Vodă – lucrările au fost sistate pentru că mulţi săteni nu bau permis accesul utilajelor pe propriile terenuri care se opreau în firul apei. Aşa se face că atunci când apele s-au acumulat în albiile râurilor, acestea au ieşit din matcă, deoarece albiile erau colmatate.

În plus, majoritatea caselor inundate sunt construite pe malureile râurilor, în zone inundabile, o realitate pe care primarii spun că nu au cum să o modifice, căci se lovesc de refuzul sătenilor de a-şi părăsi locurile de casă pentru alte zone.  Potrivit primarului din Costache Negri, toată comuna este construită pe malurile unui râu, aşa că strămutarea sătenilor ar însemna mutarea comunei. Potrivit primarului, comuna ar fi mai bine protejată dacă lucrările d eiunfarstructură s-ar realiza cu simţ de răspundere – un exemplu în acest sens este podul din comună, reabilitat pe bani publici după ce a fost dfistus de inundaţiile din 2013 şi care a fost dat în foloisiunţă la câteva zile înainte de in undaţiile din octombtrie. Pentru că reabilitrarea podzului nu a fost urmată şi de dalarea albiei rîului, inundaţiiole din octombrie au distrus lucrările abia finalizate.

Pe de altă parte, există voci ale sătenilor care susţin că locuinţele s-au inundat din cauza unor amenajări piscicole pe care autorităţile le-ar proteja, trecându-le sub tăcere. Potrivit sătenilor din Pechea, ar exista astfel de amenajări piscicole la Cuca, iar în cazul ploiilor abundente administratorii ar deversa apă în cantitate mare pentru a nu pierde peştii prin inundarea lacurilor în care se cresc peştii. Astfel de scenarii sunt însă respinse de autorităţi. Potrivit fostului director al Servciciului de Gopsdărirea Apelor Galaţi, Ionel Ardean, satele gălăţene nu ar mai fi inundate dacă s-ar continua o lucrare de mare anvergură, începută înainte de 1989 dar neterminată – Lucrarea de amenajare  hidroameliorativă şi de irigaţii din Câmpia Suhurluiuluu. 

Potrivit raportului Prefecturii Galaţi privind inundaţiile înregsitrate în perioada 10-14 octombrie, cauzele care au condus la inundarea a sute de locuinţe sunt:  lipsa plantaţiilor şi perdelelor de arbori cu rol de prpotecţie, neaplicarea lucrărilor agroameliorative, degradarea lucrărilor cu rol de combatere a eroziunii solului de suprafaţă şi de adâncime, lucru ce a condus la diminuarea semnificativă a retenţiei de apă pluvială pe versanţi, nedecolmatarea sau decolmatarea insuficientă a albiilor râurilor, locuinţele amplasate în albia râurilor, case construite din lut şi neasigurate, insuficiente lucrări de investiţii hidrotehnice cu rol de apărare şi insuficiente intervenţii şi reparaţii ale acticvelor ANIF, SGA. Totodată, raportul Prefecturii Galaţi mai arată că ploile căzute în perioada 10-14 octombrie au adus cantităţi record de apă. Astfel, la Pechea s-au înregistrat 202 litri pe mp, iar la Tecuci - 128,7 litri pe mp, în condiţiile în care media multianuală a lunii octombrie este de 35 de litri pe metrul pătrat.


Etichete reportajele rrainundatiigalatiPecheaCuza VodăSlobozia Conachi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live