Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Martie 2015
Vizualizari: 1515
Comentează add

Gala Premiilor Radio România Cultural: Este cea de-a 15-a ediţie şi sunt acordate premii la nouă secţiuni, pentru cei care anul trecut au performat în domenii ale culturii.

Gala Premiilor Radio România Cultural, la Teatrul Odeon

radiojurnal

Aseară a fost premiată muzica, în această seară este sărbătorită cultura.

La Teatrul Odeon, de la ora 19:00, are loc Gala Premiilor Radio România Cultural.

Este cea de-a 15-a ediţie şi vor fi acordate premii la nouă secţiuni, pe cei care anul trecut au performat în diferitele domenii ale culturii: teatru, film, arte plastice, proza şi poezie, dar şi educaţie şi ştiinţă.

Va fi o seară specială pentru actorul Mircea Albulescu, el va primi Premiul de Excelenţă.

"Încă nu-l merit, adică mai sper că aş putea să le mai ofer încă un surâs, încă un zâmbet, încă o lacrimă, încă nu-l merit. Cine spune că-l merită, şi-a încheiat..., Dumnezeule, îmi pare rău pentru dânsul. După părerea mea este adevăratul motor al devenirii, indiferent că eşti actor, că eşti scriitor, că eşti mecanic, că eşti cioplitor, că eşti agricultor, orice, sper că pot să ofer mai mult, mai adevărat, mai întru bucuria celor care vin să culeagă truda ta. Dacă ar fi numai faptul că iubesc atât de mult această îndeletnicire încât niciodată nu mi s-a părea că a fost destul ce i-am oferit şi destul ce mi-a oferit ea mie", a spus Mircea Albulescu.

Alte două premii speciale vor fi acordate pe lângă cel de excelenţă. Premiul Lux Mundi îi revine coregrafului Gigi Căciuleanu, iar Premiul special ''In memoriam Iosif Sava'' va fi acordat Universităţii Naţionale de Muzică din Capitală, la împlinirea anul trecut a 150 de ani de la înfiinţarea conservatorului Bucureştean.

Gala de diseară va fi transmisă în direct la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro şi retransmisă de TVR 2.

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

La categoria Poezie nominalizările sunt: Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul anaBASis, Editura Cartea Românească; Bogdan O. Popescu, pentru Cartea dragostei, Editura Humanitas; Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia.Partaj, Editura Cartea Românească; Octavian Soviany pentru Călcâiul lui Magellan, Editura Cartea Românească.

La Proză au fost nominalizaţi: Nora Iuga, pentru Harald şi luna verde, Editura Polirom; Lavinia Branişte, pentru volumul Escapada, Editura Polirom; Marius Chivu, pentru Sfîrşit de sezon, Editura Polirom; Dan Lungu, pentru Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu, Editura Polirom.

La secţiunea Film au fost nominalizate: Toto şi surorile lui de Alexander Nanau; Al doilea joc de Corneliu Porumboiu; Quod erat demonstrandum de Andrei Gruzsnicki; Closer to the Moon de Nae Caranfil.

La categoria Teatru, nominalizările sunt următoarele: Răzvan Mazilu, pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timişoara) şi West Side Story (producţie FNT); Andrei şi Andreea Grosu, pentru construcţia cu consecvenţă şi curaj a spaţiului teatral alternativ UnTeatru; Centrul de creaţie şi cercetare „Ion Sava” (TNB) coordonat de Cristiana Gavrilă, pentru programul 9G – Noua generaţie.

Pentru categoria Muzică au fost nominalizaţi: violonistul Gabriel Croitoru, pentru Turneul Naţional „Vioara lui George Enescu la sate”, care în anul 2014 a ajuns la ediţia a III-a; tenorul Ştefan Pop, pentru realizările artistice din anul 2014; saxofonistul Nicolas Simion, pentru continua provocare a publicului prin concepte diverse, în care muzica de jazz şi tradiţională îşi găsesc continuu elemente comune.

La secţiunea Arte plastice au fost nominalizaţi: Teodor Graur, pentru expoziţia Nostalgia, curator: Raluca Voinea; Învăţământul artistic bucureştean şi arta românească după 1950. Expoziţie la aniversarea a 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Arte; Viorica Iacob pentru expoziţia Pământ şi valuri, la Galeria Senso, 4-29 noiembrie 2014; Aurel Vlad (n. 1954), dublă expoziţie aniversară: Galeria Simeza şi Muzeul judeţean Gorj, ansambluri sculpturale în tablă şi lemn, gravură; Ştefan Râmniceanu, pictor şi sculptor româno-francez.

La secţiunea Educaţie şi învăţământ lista nominalizărilor este următoarea: Policy Center for Roma and Minorities (Centrul de politici pentru Romi şi Minorităţi), pentru activităţile organizate în 2014 în cadrul Clubului de Educaţie Alternativă (CEA); Academia Atlantykron, pentru ediţia taberei din vara anului 2014, a 25-a ediţie; Muzeul Naţional al Ţăranului Român, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”; Asociatia ViitorPlus, pentru proiectul Pădurea Copiilor.

Nominalizaţii la secţiunea Ştiinţă sunt: Mircea Ignat, „pentru activitatea desfăşurată şi în anul 2014 în iniţierea tinerilor olimpici în tainele cercetării ştiinţifice şi calificarea acestora în competiţii internaţionale de prestigiu din domeniu”; Radu Popa, dr. în microbiologie, Universitatea Northwestern din Los Angeles, director de cercetare la compania River Road Research; Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular Umaniste, ASUR din România.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri au fost nominalizate: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XXII-a; Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti, ediţia a VII-a; Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo – ediţia a IX-a, Bridges; Caravana Docuart 2014.

Eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.


Etichete Gala Premiilor Radio România CulturalTeatrul OdeonMircea AlbulescuPremiul de ExcelentaGigi CaciuleanuIn memoriam Iosif SavaPremiul Lux MundiRadio România CulturalUniversitatea Naţionala de Muzică din Capitală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live