Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

9 Decembrie 2015
Vizualizari: 502
Comentează add

Românii din comunităţile istorice au venit la prima ediţie a Galei premiilor de excelenţă ca la o adevărată sărbătoare.

Gala premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice

alla-stancaru-lunca

Foto: icr.ro

Românii din comunităţile istorice au venit la prima ediţie a Galei premiilor de excelenţă ca la o adevărată sărbătoare. De fapt, spun ei, orice venire în Ţara-mamă este un prilej de sărbătoare.

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât s-au întâlnit mai mulţi fraţi înstrăinaţi dar uniţi în cuget şi-n simţire românească. Din Albania, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova ei au venit nu doar pentru premii, ci şi pentru bucuria întâlnirii cu oameni şi locuri de care le este mereu dor.  E adevărat, că şi această  recunoaştere a străduinţei lor , încapatânării de a păstra identitatea românească, uneori în condiţii vitregi înseamnă mult. Ceva care-i face să  nu-şi piardă speranţa şi să le dea sentimentul că nu sunt uitaţi cu totul.

Rând pe rând ei au urcat pe scena  Teatrului Național "I. L. Caragiale" din capitală, şi-au exprimat mulţumirea că sunt ajutaţi, sprijiniţi de aici, din România, dar au vorbit celor prezenţi şi despre cât de greu este uneori, daca nu de cele mai multe ori, sa fii român, dar mai ales să vrei să rămâi român în alt stat. Uneori, chiar dacă autorităţile dintr-o ţară se pare că fac ceva pentru etnicii români, de multe ori, spun ei, e "doar o vitrină". Şi-ar dori mai multe întâlniri cu reprezentanţii statului român, sa fie vizitaţi, să le asculte păsurile, dar şi un dialog mai concret între România şi ţările în care românii locuiesc. Etnicii români au spus că e bine că s-au întălnit doar cei din provinciile istorice, fără diasporă din simplul motiv că problemele lor sunt diferite.  Cei dindiasporă au ales să  plece în altă ţară-cei din comunităţile istorice au rămas in afara ţării.

Şi pentru mine a fost o bucurie să-i reântâlnesc pe unii dintre românii pe care-i ştiu de multă vreme de la alte înâlniri. Îmbrăţişările lor calde   şi lumina din privire mi-au încălzit sufletul şi i-am aplaudat pentru tot ceea ce fac.  Eva Iova- Şimon — redactor-șef "Foaia Românească" -Ungaria, Vasile Tărâţeanu, poet din Bucovina, Anatol Popescu din sudul Basarabiei( ambii din Ucraina), românii din Bulgaria sau din Timoc (Serbia) sunt doar câţiva dintre laureaţi pe care.i cunosc. Acum, voi avea mai mulţi prieteni printre ei.

Laureații ediţiei I a  Galei ICR a premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice sunt — din Albania: Ilia Gjoka — Liga Aromânilor din Albania; Pano Bakalli — președintele Fundației Naționale N. Iorga din Saranda; Pandi Bello și Elvis Toci, iar din Macedonia — profesorul Petar Atanasov, apreciat specialist în dialectologie din Balcani

Din Bulgaria, au fost premiați: Ivo Gheorghiev — președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria; Victor Mișu — Asociația Vlahilor din Bulgaria; Nicolae Pacev—autorul lucrării "Regiunea Koslodui din Antichitate până în Evul Mediu".

Reprezentanții  românilor din Serbia: Zavisa Zurz — președintele Asociației Ariadnae Filum; Stefan Mihailov — vicepreședinte al Comunității Românilor din Serbia — Voivodina; Predrag Balașevici — președintele Partidului Neamul Româneasc; Dușan Pârvulovici — președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin și pr. Boian Alexandrovici.

Din Ungaria- între laureați s-au numărat: Eva Iova — redactor-șef "Foaia Românească"; Margareta Tat — primar comuna Micherechi; Maria Berenyi — director Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria.

Din Ucraina - Anatol Popescu — președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din Regiunea Odesa "Basarabia" ; Victor Popescu — coordonator, director artistic al ansamblului "Dor basarabean" din Utkonosovka, raionul Ismail; Zinaida Pinteac — președinte Asociația Creștin — Democrată din Frumușica Veche, raionul Staroselie; Nicolae Moșu — președinte Asociația Valul lui Traian, raionul Tatarbunar; Vasile Tărâțeanu — poet; Liza Pricop — Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Eugen Pătraș.

Republica Moldova - Anatol Ursu și Irina Guțu — Mișcarea Tinerii Moldovei și Nicolae Dandiș — primar la Cahul.

Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni.

La eveniment au fost prezenți deputați și senatori, reprezentanți ai Patriarhiei Române, ai Academiei Române și ai Academiei Republicii Moldova, oameni de cultură, istorici, cercetători,  jurnaliști.

Gala a inclus momente artistice, susținute  de artiști din România și vecinătate, etnici români.Atât ei cât şi laureaţii au colaborat cu ICR în diferite proiecte. 

Tot în cadrul Galei, în foaierul TNB, au fost expuse fotografii ilustrând viața românilor din comunitățile istorice,. au fost prezentate și o serie de piese vestimentare din colecția "Fustițe tricolor", designer Nicoleta Sergentu (Republica Moldova)

Aflată sub patronajul președintelui ICR, Radu Boroianu, gala a fost organizată de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română. Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Afacerilor Externe)

Radio România a fost  partener media al evenimentului alături de alte instituţii


Etichete Premii de excelență pentru etnicii românicomunitățile istorice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live