Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

25 Ianuarie 2022
Vizualizari: 234
Comentează add

Furnizorii de energie și gaze din România solicită guvernului ca schema de sprijin și prevederile noului act normativ să fie clare.

Furnizorii de energie solicită finalizarea unei scheme de sprijin clare

florin-lepadatu

  Foto arhivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Furnizorii de energie și gaze din România solicită guvernului ca schema de sprijin și prevederile noului act normativ să fie clare, astfel încât formulele de calcul pentru facturi să poată fi aplicate unitar.

Aceștia sunt îngrijorați și în legătură cu decontările din schema de sprijin pentru operatorii de utilități.


Reporter: Bogdan Isopescu - ”Furnizorii rămân principalii actori în problema acordării sprijinului, pentru că ei aplică schema și suportă reducerile consumatorilor din propriul buzunar până când guvernul decontează. Tocmai de aceea, furnizorii au trei mari solicitări: prima este ca noile prevederi să fie clare, astfel încât să nu mai fie acuzați că au calculat greșit facturile, cum a fost cazul celor din noiembrie și decembrie; a doua este ca decontarea să fie făcută lunar și la termen, nu cum este cazul de față, când cheltuielile pentru lunile noiembrie și decembrie nu au fost decontate nici măcar pentru furnizorii care au aplicat schema corect; a treia condiție este ca schema să nu presupună afectarea economică a activității operatorilor, în speță să nu le producă pierderi, așa cum prevede și legislația europeană.


Directorul executiv al Federației Operatorilor de Utilități din România, Dana Daraban: ”Statul român și-a dorit o lărgire a bazei de beneficiari, dar nu vedem un calcul exact al impactului bugetar. Fără acest calcul, vă spun foarte sincer, până la plata decontărilor, această schemă este finanțată de către furnizori.”

Dincolo de schema de sprijin pentru casnici, analiștii spun că unul dintre cele mai bune lucruri aduse de formula nouă este faptul că ea este valabilă și pentru consumatorii non-casnici, unde majorarea facturilor a fost uriașă, fapt care reduce competitivitatea economică a României în plan european și crește prețul cumpărăturilor tuturor românilor.”


Etichete energie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live