Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

29 Ianuarie 2022
Vizualizari: 467
Comentează add

În Italia are loc a şaptea rundă de vot pentru alegerea preşedintelui ţării.

Funcţia de preşedinte al Republicii Italiene ar putea reveni unei femei

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: Elena Postelnicu

Realizator: În Italia are loc a şaptea rundă de vot pentru alegerea preşedintelui ţării, şi, potrivit corespondentei noastre la Roma, funcţia ar putea reveni în premieră unei femei. Elena Postelnicu relatează:

Reporter: Blocurile politice de centru-stânga şi centru-dreapa ar putea găsi un acord asupra actualului şef al serviciilor secrete, Elisabetta Belloni, nume care încă nu a fost oficializat, dar face parte dintr-o listă de femei pe care Liga, Partidul Democrat şi Mişcarea "Cinci stele" o iau în considerare, însă printre numeroasele opinii favorabile există şi altele contrarii, ca acea a lui Matteo Renzi, liderul "Italia Viva", care a anunţat încă de aseară că partidul său nu va vota pentru Belloni.

Alte candidate femei ar mai putea fi actualul ministru de justiţie, Marta Cartabia, sau avocata Paola Severino. Prim-ministrul Mario Draghi este considerat în continuare ca fiind favorit pentru funcţia de preşedinte al republicii, însă aceasta ar însemna ca Italia să organizeze alegeri anticipate sau să desemneze un alt lider al executivului.

Cea mai lungă procedură de votare din istoria republicii pentru alegerea unui preşedinte se înregistrează în urmă cu 50 de ani, în 1971, când abia după 23 de tururi de scrutin a câştigat în cele din urmă Giovanni Leone.


Etichete (ii)italiaalegeripresedinte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live