Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

31 Ianuarie 2017
Vizualizari: 4125
Comentează add

Înaltpreasfințitul Casian al Dunării de Jos se declară impresionat de "viața frumoasă creștină ortodoxă" din Italia. Interviu în exclusivitate.

"Frumoasa viață creștină ortodoxă" din Italia

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

IPS Casian al Dunării de Jos la strană, în Italia. Foto: Elena Postelnicu.

Cei 250 de preoţi români ortodocşi care slujesc în Italia se reunesc începând de marţi, 31 ianuarie, la Roma, la lucrările Adunării Eparhiale şi ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Invitatul de onoare al întâlnirii este Înalt Prea Sfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

ÎPS Casian: Cu mare bucurie am răspuns invitației Preasfințitului Siluan, cu prilejul întrunirii forurilor eparhiale, preoții și reprezentanții celor peste 200 de comunități ortodoxe românești compuse dintr-o mulțime de slujitori, dar și dintr-o mulțime de semeni de-ai noștri - creștini care vin în general din toate zonele țării.

Este și un prilej minunat de a cunoaște mai bine realitățile pastorale, realitățile sociale din Italia și de-a cunoaște și unele din împlinirile, problemele și proiectele creștinilor noștri de acasă. Întâlnim aici, adesea, în toate comunitățile, și creștini din zona noastră de responsabilitate, de la Dunărea de Jos.Rep: În aceste zile ați susținut și câteva conferințe despre importanța și rolul icoanei în familia creștină.

ÎPS Casian: Așa cum se știe la inițiativa Preafericitului Patriarh Daniel, Sfântul Sinod ne-a îndrumat, ne-a cerut slujitorilor și credincioșilor să luăm aminte mai mult la fereastra către cer, care este icoana - chip al unei prezențe harice și totodată o bogăție inestimabilă a patrimoniului nostru spiritual, cultural care se extinde acolo pretutindeni unde este un creștin. Privind sfintele icoane, creștinii care se roagă în fața lor încearcă și ei să devină așa cum ne dorește Dumnezeu și cum e de dorit în lumea noastră, icoane ale unei vieți frumoase, exemplare.

În cadrul acestei întâlniri, Preasfințitul Siluan a hotărât să transmitem câteva gânduri despre sensul și rolul spiritual al icoanei, apoi despre prezența sfințitoare și încurajatoare și mângâietoare a icoanei în viața creștinilor, la nivelul creștinului, al familiei creștinului și apoi facem un pas mai departe încercând să vedem și rodul sau lucrarea lui Dumnezeu prin sfintele icoane pentru înfrumusețarea sufletească și pentru înfrumusețarea efectivă, virtuală, virtuoasă a fiecăruia dintre noi. Icoanele nu trebuie să fie privite doar ca obiecte de arte și de artă frumoasă, ci ca modele adevărate la care privim și în fața cărora, rugându-ne, să primim și puterea și ajutorul persoanelor care sunt reprezentate în icoane.

De aceea, am vorbit și despre rolul acesta spiritual al icoanelor în viața creștinului pentru imbunătățirea raporturilor dintre noi indiferent unde ar fi și în final vom putea să ne adresăm tuturor slujitorilor, familiilor lor în cadrul Congresului și al Adunării eparhiale. În felul acesta putem vedea - într-una din țările care beneficiază de un patrimoniu extraordinar extins pe cel puțin trei milenii, din care două milenii de patrimoniu creștin - putem vedea care este evoluția gândirii și lucrării artistice și a icoanei chiar și aici în Occident unde s-a spus că nu există atât de multe icoane, deși o să descoperim că primele icoane ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt în Roma subterană, în catacombe și iată cum înfloresc icoanele în mod surprinzător prin credință, prin viața frumoasă creștină.
 

 

Sunt impresionat să văd viață frumoasă creștină în comunitățile ortodoxe românești. Ca întotdeauna creștinii aduc cu ei de acasă, din România și frumusețea icoanei bizantine românești care devine și ea o formă de comunicare mai bună a românilor de acasă și de aici cu Dumnezeu și o mai bună comunicare a românilor ortodocși de aici dintre ei și o și mai bună comunicare prin patrimoniu de icoane prin biserici și nu numai pentru că intră foarte mulți crestini italieni sau alti crestini. Roma este foarte vizitată. De ce nu deja comunitățile noastre romanesti păstorite de Preasfințitul Siluan de aici sunt și ele locuri de pelerinaj. Sunt icoane deosebite, am vazut icoane deosebit de valoroase care întregesc patrimoniu răsăritean aici în occident. Și aceasta s-a întâmplat și în primele veacuri și iată a venit și timpul românilor să înnobileze cu patrimoniu spiritual al icoanelor și cu cumințenia și cu hărnicia lor patrimoniu spiritual al Italiei.

Rep: La Adunarea Eparhială și la Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI) vă veți întâlni și cu cei peste 250 de preoți din Peninsulă. Rolul lor este diferit față de al celor din țară?

ÎPS Casian: Păi nu este diferit, deoarece o parte din ei îi și cunoaștem, sunt și din zona noastră așa cum sunt și credincioși din zona noastră: Moldova de Sud, Est și spre Muntenia, Brăila, dar din toate zonele țării; preoții practic majoritatea vin de acasă pregătiți în școlile noatre, în realitățile noastre, iar creștinii așa cum am spus au adus cu ei icoana, au adus candela, au adus lumina credinței, tradițiile curate și atunci preoții nu sunt decât niște ambasadori spirituali extraordinari ai Sfintei noastre Biserici Ortodoxe de acasă în condițiile misionare de aici, pentru că nu mai e nici o deosebire, ba aș putea spune că deplasându-se foarte mulți tineri si muncitori aici, în Italia, comunitățile parohiale sunt chiar mai numeroase uneori la rugăciune și aceasta ne bucură foarte mult, deoarece sperăm într-o întoarcere a românilor, cu aspectele pozitive pe care le-au obținut dintr-o lume mai disciplinată si mai organizată, dar căreia românii îi aduc o dimensiune sufletească deosebită.

Românii noștri contribuie aici, zic eu, în mod esențial la un dialog mult mai înțelept, mult mai folositor între locuitorii Italiei și în felul acesta revenind acasă cred că vor contribui în mod decisiv la sudarea și mai mult a țesăturilor sociale în viața noastră românească. Ei ne aparțin. Deci mă simt practic exact ca acasă, cum îmi place să cred că toți românii care sunt păstoriți de preoți foarte buni, de un episcop foarte energic, dinamic și plin de inițiative, ca Preasfințitul Siluan sunt sigur că și ei de aici, ca și noi de acolo, contribuim la consolidarea speranței care vine din Iubirea de Dumnezeu, a comuniunii prin care vine solidaritatea prin intermediul bisericii. Sunt impresionat apoi de lucrarea socială; este o lucrare socială ieșit din comun de importantă printre oamenii de aici, care nu sunt toți bogați. Aceleași probleme pe care le avem acasă, le avem și aici; învățăm însă să aplicăm în mod înțelept acel programe și proiecte care ne sunt nouă accesibile prin care cultivăm mai mult respect și mai multă dragoste față de om. Poate că ajungem să respectam încet încet omul cum venerăm o icoană.

Rep: Care este sfatul, povața Înaltpreasfinției Sale pentru toți romănii din Italia, dar si din alte țări?

ÎPS Casian: Așa cum ar spune oricine, să-și păstreze rădăcinile, să rodească aici și să se gândească într-un mod foarte personal că rădăcinile lor sunt acasă, că viitorul totuși al românilor este în România și că Dumnezeu ajută și României să fie tot atât de atractivă cel puțin cum este din punct de vedere economic atractiv acum pentru ei Italia. Facă Dumnezeu cât mai repede să se întâmple aceasta!


Etichete IPS CasianPS SiluanArhiepiscopia Dunării de JosItaliaexclusiv onlinecredinta crestin ortodoxa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live