Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

4 Mai 2011
Vizualizari: 2169
Comentează add

Comisia Europeană a prezentat miercuri câteva iniţiative care să asigure o abordare mai cuprinzătoare şi mai rapidă a provocărilor legate de migraţie.

Frontierele în UE "ar putea fi restabilite temporar"

claudia-marcu

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström. Foto: Reuters.

Frontierele interne între statele Uniunii Europene ar putea fi restabilite temporar şi parţial, susţin oficiali comunitari, acţiunea fiind un răspuns la îngrijorările unor ţări speriate de numărul mare de refugiaţi din nordul Africii.

Comisia Europeană a prezentat miercuri câteva iniţiative care să asigure o abordare mai cuprinzătoare şi mai rapidă a provocărilor legate de migraţie.

Demersul vine după ce peste 25.000 de imigranţi, în principal din Tunisia şi, într-o mai mică măsură, din alte ţări africane, au plecat din ţările lor către UE, ajungând pe coasta Italiei şi în Malta, ţări care sunt în prezent supuse unei puternice presiuni migraţioniste.

Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a spus că situaţia este oarecum delicată, pentru că Uniunea Europeană trebuie şi să ofere un refugiu celor care au nevoie de protecţie, dar şi să rezolve problemele legate de migraţie, cu care se confruntă unele state comunitare.

Cecilia Malmström a declarat miercuri că Europa trebuie să răspundă provocărilor prezente cu măsuri legale pe termen lung şi cu respectarea convenţiilor internaţionale.

"Şi nu trebuie să cedăm în faţa unor abordări pe termen scurt, care se limitează la controlul frontierelor.

"Europa are nevoie de lideri care să poată face faţă soluţiilor simpliste şi populiste. Avem nevoie de claritate, de responsabilitate şi de solidaritate", a spus Cecilia Malmström.  

În toată discuţia referitoare la problemele legate de solicitanţii de azil din nordul Africii, revizuirea acordului Schengen a jucat şi încă joacă un rol central.

Cererile Italiei şi Franţei vor fi luate în considerare

Cererile Italiei şi Franţei vor fi luate în considerare, a precizat atât preşedintele Comisiei Europene, cât şi comisarul Cecilia Malmström, aceasta din urmă subliniind cât este de important ca ideea de Schengen să nu fie subminată.

O eventuală reinstaurare a controlului la frontierele interne trebuie să fie o decizie europeană, şi nu unilaterală, solid justificată şi limitată în timp, aspecte care vor fi abordate însă săptămâna viitoare, în cadrul reuniunii miniştrilor europeni ai afacerilor interne.

În acest context, comisia a reamintit propunerea privind îmbunătăţirea mecanismului de evaluare a securităţii frontierelor externe, care să asigure stabilitatea spaţiului Schengen.

Propunerea este dezbătută la nivelul Parlamentului European, care consideră că cererea Italiei şi Franţei nu se justifică.

În perioada următoare, Comisia Europeană va veni cu propuneri concrete, care vizează finalizarea sistemului european comun pentru azil, gestionarea migraţiei ilegale şi integrarea migranţilor.

În acelaşi timp, comisarul european a declarat, referitor la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, că nu există nici un fel de probleme tehnice, dar unele ţări nu au încredere în corecta funcţionare a sistemului fără frontiere şi de aceea încearcă să mai întărzie procesul.


Etichete frontierărefugiatUniunea EuropeanăCecilia MalmströmSchengen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live