Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Vulcan, Sibiu

30 Ianuarie 2014
Vizualizari: 2037
Comentează add

Frescele, datând din secolele XIV şi XV, au fost descoperite în bisericile evanghelice din satele Curciu şi Ighişul Nou, judeţul Sibiu, şi comuna Apold din judeţul Mureş.

Fresce de mare valoare, descoperite în Ardeal

carmen-vulcan-sibiu

Fresca descoperită în biserica din comuna Apold, Mureş. Foto: Carmen Vulcan

Frescele, datând din secolele XIV şi XV, au fost descoperite în bisericile evanghelice din satele Curciu şi Ighişul Nou, judeţul Sibiu, şi comuna Apold din judeţul Mureş.

Ele sunt de mare valoare istorică şi artistică pentru că datează dinaintea reformei religioase a lui Martin Luther, care a dus la înfiinţarea bisericii evanghelice.

Picturile murale, cu scene religioase, stăteau ascunse sub straturi groase de var.

Ele au fost găsite în timpul unor lucrări de restaurare în cadrul unui proiect cu fonduri europene, în valoare de 6 milioane de euro, câştigat de Biserica Evanghelică din România pentru 18 biserici fortificate din toată Transilvania.

Descoperirea frescelor a dus la prelungirea proiectului pentru ca ele să poată fi restaurate complet în acest an spune Friedrich Gunesch, secretar general al Bisercii Evanghelice din România.

După restaurarea frescelor şi aceste biserici fortificate vor intra în circuitul celor 26 de cetăţi săseşti din toată Transilvania care pot fi permanent vizitate de turişti.

Mai mult, pentru acestea, Biserica Evanghelică a emis în premieră, în vara anului trecut, un paşaport de vizitare, în valoare de 50 de lei valabil pentru toate cele 26 de biserici fortificate.

Paşaportul a fost deja publicat pentru acest an în 1500 de exemplare, dublu faţă de anul trecut, şi va fi distribuit prin agenţiile de turism.

Sezonul turistic de vizitare a bisericilor fortificate se va deschide la sfârşitul lunii aprilie.


Etichete ştiri centruculturăMureşfrescăArdealculturădescoperirearheologiebisericăreligiefortificaţiiSibiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live