Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Răzvan Stancu

23 Martie 2011
Vizualizari: 3148
Comentează add

Nava Amiral a Forţelor Navale Române. Istoric, caractersitici, misiuni.

Fregata " Regele Ferdinand" Fregata " Regele Ferdinand" - Conține video Fregata " Regele Ferdinand" - Conține galerie foto

razvan-stancu

Fregata "Regele Ferdinand". Foto: navy.ro.

Fregata "Regele Ferdinand", a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere iar în 2004 a fost preluată de Forţele Navale Române.

Achiziţia fregatei, numită iniţial HSM Coventry şi disponibilizată de către Marina Regală Britanică, a fost aprobată de Guvernul României în 2002.

Programul de modernizare şi reabilitare a acesteia şi a fregatei Regina Maria urma să fie realizat de compania BAE Systems.

La 9 septembrie 2004, pe dana Victory Jetty din portul Portsmouth(Marea Britanie), s-a conferit în cadru festiv pavilionul navei. Cu această ocazie navei i s-au acordat numele de "Regele Ferdinand" şi numărul de bordaj F 221.

La data de1 iulie 2006, în baza ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M.S.28 din 20 februarie 2006 fregata "Regele Ferdinand" trece din subordinea Comandamentului Operaţional Naval în subordinea Flotilei 56 Fregate.

A fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de Navă Amiral a Forţelor Navale Române. În 2005 a fost prima navă românească care a participat la Operaţiunea NATO (art.5) Active Endeavour.

În perioada 14 - 19 noiembrie 2008 a efectuat o vizită oficială în Israel, portul Haifa, prima vizită a unei nave româneşti în această ţară.

La data de 25 noiembrie 2008 a primit Emblema de Onoare a Forţelor Navale din partea Şefului Statului Major al Forţelor Navale.

A obţinut acreditările internaţionale nivel I (2007) şi nivel II (2008) privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.

În martie 2007, la bordul fregatei, specialiştii IAR Ghimbav împreună cu militarii Grupului de elicoptere au executat testarea şi omologarea elicopterului IAR 330 PUMA Naval.

În perioada 10-11 noiembrie 2009, în premieră pentru Forţele Navale Române, în cadrul echipajului fregatei "Regele Ferdinand" a fost încadrat serviciul de luptă aviaţie.

Prin Nota Documentară a Serviciului Istoric al Armatei cu nr. A 3471 din 15 iulie 2010, fregata Regele Ferdinand este recunoscută ca o continuatoare a tradiţiilor distrugătorului Regele Ferdinand, intrat în serviciu la 7 septembrie 1930 (ziua navei).

Video: Prezentarea Fregatei "Regele Ferdinand". Sursa: MApN.

Date generale

Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, lăţimea de 14,75 m, viteză maximă de 30 Nd pescaj maxim.6,4 m, 8 punţi.

Echipajul navei este alcătuit din 205 persoane din care 18 ofiţeri, 77 de maiştri militari şi 110 militari angajaţi pe bază de contract.

Fregata "Regele Ferdinand"
 • lansată la apă în 1986
 • în 2002 a ieşit din serviciul Marinei Britanice
 • în 2004 este preluată de Forţele Navale Române
 • lungime: 148,2 metri
 • lăţime: 14,75 metri
 • viteză maximă: 30 de noduri
 • echipaj: 205 persoane
 • tun super-rapid 76 mm Oto Melara
 • instalaţii lansare torpile
 • sistem de comandă asistat de calculator
 • instalaţii de bruiaj pasiv
 • sisteme de lupta electronică
 • 9 sisteme radar

La bordul navei se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Misiuni

Fregata "Regele Ferdinand" este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă.

Principalele misiuni ale navei sunt: participarea la operaţiuni comune sau colective; navă de comandă a unei grupări navale; supravegherea situaţiei navale şi controlul traficului maritim în marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă; protecţia căilor de transport şi de comunicaţii maritime; sprijinirea forţelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei şi transporturilor ilicite de armament şi droguri; participarea la acţiuni naţionale şi internaţionale de căutare şi salvare pe mare sau ajutor umanitar; instruirea navală pe mare.

De la intrarea în serviciul Forţelor Navale Române, în 2004, a executat o serie de misiuni, dintre care cele mai importante sunt următoarele:

 • ACTIVE ENDEAVOUR 2005 / Marea Mediterană - a fost prima prezenţă românească în teatrul maritim de operaţii din Marea Mediterană;
 • CERTEX 2007 / Bulgaria - nava a fost certificată naţional nivel 1 interoperabilitate; Stagiu SNMG-2 2007 / Marea Mediterană;
 • NOBLE MIDAS 2007 / Croaţia - nava a fost certificată internaţional nivel 1 interoperabilitate;
 • ACTIVE ENDEAVOUR 2007 / Marea Mediterană;
 • CERTEX 2008 / Bulgaria - nava a fost certificată naţional nivel 2 interoprabilitate;
 • SUMMIT-ul NATO / Bucureşti 2008; NOBLE MIDAS 2008 / Italia - nava a fost certificată internaţional nivel 2 interoperabilitate, acreditare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale;
 • Operaţia ACTIVE ENDEAVOUR 2008 / Marea Mediterană.

În noiembrie 2010, fregata Regele Ferdinand a participat la operaţiunea Active Endevour, în Mediterana, constând inclusiv în acţiuni de monitorizare a traficului naval şi aerian.


Etichete exclusiv onlinefregataRegele FerdinandmarinăForţele Navale Române

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live