Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriela Tătărău

14 Februarie 2013
Vizualizari: 1546
Comentează add

Raportul Franţei va îndepărta orice suspiciune că frauda la etichetarea cărnii s-ar fi produs la exportatorii români, potrivit ministrului agriculturii Daniel Constantin.

Frauda privind carnea de cal "nu a fost la exportatori români"

gabriela-tatarau

Produsul care conţine carne de cal. Foto: Reuters.

Anchetele care se desfăşoară în statele europene implicate în cazul cărnii de cal etichetată drept carne de vită ar trebui coordonate de Europol, iar luna viitoare ar urma să se facă teste ADN pentru carnea din produsele preparate pentru a se verifica dacă aceasta nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Acestea sunt deciziile adoptate, miercuri seara, la reuniunea de urgenţă de la Bruxelles, care urmează să fie aprobate vineri de experţii statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul pe care îl va prezenta joi Franţa pe această temă va îndepărta orice suspiciune că frauda referitoare la etichetarea cărnii s-ar fi produs la exportatorii români, i-a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, corespondentului Radio România Actualităţi la Bruxelles, Luminiţa Apostol.

România va colabora în continuare cu celelalte state europene pentru clarificarea situaţiei

El a mai arătat că România va colabora în continuare cu celelalte state europene pentru clarificarea situaţiei. 

"Trebuie să ne preocupăm în primul rând de sănătatea şi de siguranţa alimentară şi în al doilea rând, de dreptul consumatorului de a fi informat corect.

"De aceea trebuie să colaborăm cu celelalte state să identificăm exact unde a fost această fraudă", a declarat Daniel Constantin.

Sisteme care să garanteze integritatea lanţului alimentar

Despre drepturile şi protecţia consumatorilor a vorbit şi ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, care a condus dezbaterile de miercuri seara.

"Oamenii vor să ştie ce mănâncă şi sunt îndreptăţiţi să ştie acest lucru şi să ceară responsabililor politici să pună la punct anumite sisteme care să garanteze integritatea lanţului alimentar", a declarat Simon Coveney.  

Carnea de cal tocată şi vândută drept vită a traversat un traseu sinuos, prin Cipru, apoi Olanda, pentru a ajunge ambalată şi vândută în magazine din Franţa, Marea Britanie şi Suedia, iar acum se pare că şi în Germania şi Elveţia.

Până acum anchetele nu au putut să depisteze în ce moment al traseului cărnii a fost făcută etichetarea frauduloasă.


Etichete etichetăcarnecalexportatorEuropol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live